Hlavní obsah

Nové muzeum čokolády v Praze nabídne historii i ochutnávku

PRAHA

Vůni kakaa, sladkou chuť v ústech i informace o historii a přípravě čokolády přinese nové muzeum této pochoutky Choco-Story, které bude otevřeno 19. září v Praze. Expozice nabídne odborné přednášky, ukázky čokoládových obalů i ochutnávku lahodných pralinek.

Článek

"Muzeum představí mnoho historických exponátů, ilustrací a textů. Prohlídku doprovází ukázka výroby belgických pralinek s následnou ochutnávkou. Na historicko-kulinářskou návštěvu jsou zváni všichni mladí i starší milovníci čokolády," řekl ředitel muzea Ladislav Provaan.

Muzeum, které se spolu s prodejnou čokolády Viva nachází v Celetné ulici, nabízí také předváděcí akce. Lidé si na seminářích mohou v různých stupních obtížnosti vyzkoušet práci s čokoládou i přípravu čokoládových receptů. Česká výstava kakaové pochoutky navazuje na tradici muzea čokolády Choco-Story v belgických Bruggách.

První zmínky o čokoládě se objevily u Olmécké civilizace přibližně tisíc let před Kristem. Později se s ní seznámili Mayové a Aztékové, kteří do čokolády přidávali med, vanilku, pepř i mandle. Do Evropy se čokoláda dostala na začátku 16. století, kdy se s ní setkal Kryštof Kolumbus.

Čokoláda má kromě skvělé chuti řadu dalších předností. Díky kofeinu podporuje tato pochoutka schopnost se soustředit a zvyšuje aktivitu mozku. Další chemické látky, kterých je v čokoládě více než 300, pomáhají uvolňovat mozkový serotonin, jenž zlepšuje náladu. Čokolády by se měli vyvarovat alergici, diabetici a lidé s nadváhou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám