Hlavní obsah

Nizozemsko prý stáhlo agenty z Íránu, očekává americký útok

Právo, nka

Nizozemská tajná služba stáhla z Íránu své agenty, kteří prováděli špionáž na tamních vojenských zařízeních, protože v nejbližších týdnech očekává útok USA na tuto zemi. S odvoláním na nizozemské zdroje to napsal britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Lockheed Martin, Novinky

Článek

Odvolaní agenti v Íránu připravovali sabotáže ve vojenskoprůmyslových objektech. „Operace, popisovaná jako mimořádně úspěšná, byla nedávno zastavena v souvislosti s plány hrozícího útoku amerického letectva na Írán,“ stojí údajně ve zprávě rozvědky. „Cílem bombardování by měla být i zařízení, ve kterých prováděli špionáž nizozemští agenti.“

Dobře informované zdroje listu potvrdily, že klíčový agent byl odvolán, protože Spojené státy zřejmě během několika týdnů rozhodnou o bombardování Íránu bezpilotními letouny. Nizozemská výzvědná služba přitom v posledních letech úzce spolupracovala s americkou CIA.

Zástupce velitele íránské armády generál Masúd Džazajrí o víkendu varoval, že vojenský útok na Írán by mohl rozpoutat třetí světovou válku. „Přemrštěné požadavky amerických představitelů spolu s celosvětovým sionismem jsou původci současného dění v Iráku, Afghánistánu, Súdánu a na Kavkaze a postupně vedou svět na okraj propasti,“ řekl.

Spojené státy v minulosti odmítly vyloučit útok na Írán, pokud jeho vláda nepřestane s obohacováním uranu. Írán naproti tomu varoval, že v případě konfliktu uzavře Hormuzskou úžinu v Perském zálivu, hlavní cestu pro přepravu ropy.

V pátek také izraelský deník Ma‘ariv informoval o plánech útoku proti Íránu, pokud diplomatická jednání o íránském jaderném programu selžou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám