Hlavní obsah

VIDEO: V Bangkoku vyhlášen výjimečný stav, Češi mají být obezřetní

BANGKOK
Aktualizováno

Thajský premiér Samak Suntcharavedž vyhlásil v úterý v Bangkoku výjimečný stav. Při střetu mezi příznivci a odpůrci premiéra byl jeden člověk zabit a několik desítek dalších zraněno. Situaci v úterý vyostřilo rozhodnutí thajské volební komise doporučit Nejvyššímu soudu, aby rozpustil premiérovu Stranu lidové moci (PPP) kvůli volebním podvodům. Už v pondělí vydalo české ministerstvo zahraničních věcí varování pro cesty do Thajska.

Foto: Kerek Wongsa , Reuters

Zraněný příznivec thajského premiéra obklopený jeho odpůrci

Článek

V úterý ráno se střetli s policí premiérovi příznivci. Asi 550 se jich pokusilo prorazit kordón u sídla vlády. Odpůrci Samaka Suntcharavedže z Lidové aliance pro demokracii, kteří už týden demonstrují v Bangkoku a okupují zahrady u sídla premiéra, se s nimi utkali.

Při vzájemných střetech jeden člověk zemřel a čtyři z 34 zraněných jsou v kritickém stavu. Navzájem po sobě házeli kameny, stříleli z praků a bili se holemi a oštěpy.

:.Demonstrant střílí z praku.foto: ČTK/AP

Premiér vyhlásil výjimečný stav, armáda zbraně nenasadí

Premiér po vyhlášení výjimečného stavu na tiskové konferenci přenášené televizí prohlásil, že vyhlášení výjimečného stavu je "nejměkčím" způsobem, jak obnovit pořádek v hlavním městě.

„Neměl jsem jinou možnost jak vyřešit problém naráz a navždy než vyhlásit výjimečný stav,“ uvedl předseda vlády a dodal: „Nikdo nemá právo dělat takové věci." Termín ukončení mimořádného opatření neuvedl, řekl jen, že výjimečný stav "nebude trvat dlouho".

:.Thajský premiér oznamuje vyhlášení výjimečného stavufoto: Reuters/Kerek Wongsa

Samak Suntcharavedž pověřil velitele armády generála Anuponga Paodžindu, aby zajistil dodržování výjimečného stavu. Pro obyvatele platí zákaz veřejného shromažďování ve skupinách čítajících víc než pět osob, policie může lidi rozhánět a zatčené držet ve vazbě bez souhlasu soudu až 30 dní. Média mají zakázáno psát či vysílat zprávy, které by mohly poplašit veřejnost či podněcovat násilí.

Velitel thajské armády generál Anupong Paodžinda vyloučil, že by armáda násilím převzala moc. Proti demonstrantům ani nenasadí zbraně. "Nevidím žádnou možnost vojenského převratu. Nynější problémy země je třeba řešit parlamentárním mechanismem. Použití vojenských prostředků je nepřijatelné, tyto dveře jsou uzavřeny," řekl generál podle agentury AFP.

:.Protivládní demonstranti po střetu s provládními neopustili své pozice.foto: ČTK/AP

Varování pro české turisty

Protesty postihly i turistický ruch, který představuje pro Thajsko významný příjem. Opozice dokonce načas zablokovala letiště v jedné turistické oblasti a dovolenkáři nemohli odletět. Od té doby ještě výrazněji vzrostl počet lidí, kteří cestu do Thajska na poslední chvíli ruší.

Jižní Korea a Singapur už doporučili svým občanům, aby do Thajska nejezdili, pokud to není nutné. Austrálie a Tchaj-wan svým občanům doporučily, aby byli při cestě do Thajska maximálně obezřetní.

V pondělí vydalo varování pro cesty do Thajska také české ministerstvo zahraničních věcí. Na svých internetových stránkách upozorňuje občany, kteří v současnosti pobývají v Thajsku nebo se tam v nejbližší době chystají, na protivládní demonstrace. "Vyzýváme k obezřetnosti zejména v Bangkoku a doporučujeme občanům vyhýbat se místům probíhajících demonstrací. Zároveň upozorňujeme na možné technické komplikace při cestách po Thajsku a doporučujeme pokud možno vždy si ověřit aktuální dopravní situaci v místě," píše ministerstvo.

Vládní strana podváděla ve volbách

Politickou situaci v Thajsku ještě více zkomplikovalo rozhodnutí thajské volební komise, která se rozhodla doporučit Nejvyššímu soudu, aby rozpustil vládní Stranu lidové moci (PPP) premiéra Suntcharavedže kvůli volebním podvodům. Pětičlenná volební komise hlasovala jednoznačně pro rozpuštění PPP, která je podle ní vinna, že si v prosincových parlamentních volbách kupovala hlasy voličů, řekl člen komise Sumate Uppanisakón.

:.Protivládní demonstranti bijí a kopou příznivce premiérafoto: Reuters /Kerek Wongsa

Volební podvod je podle thajského volebního práva důvodem pro rozpuštění strany. Než soud dospěje k nějakému rozhodnutí a jeho prosazení, může to ale trvat celé měsíce. Kvůli volebním podvodům byla v roce 2007 rozpuštěna i strana bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry Thajci milují Thajsko. Část jejích členů později vstoupila do PPP.

Opozice chce demisi premiéra

Opozice chce demonstracemi přinutit vládu k rezignaci. Kabinet je podle ní zkorumpovaný a tvoří ho prý loutky bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry. Ten byl v roce 2006 svržen nekrvavým vojenským pučem po vlně protivládních demonstrací a soud mu následně zakázal politickou činnost. Šinavatra se uchýlil do exilu do Británie.

:.Demonstranti stále okupují zahrady u sídla premiéra a vyjadřují loajalitu králi.foto: ČTK/AP

Suntcharavedž výzvy k odstoupení odmítá a nehodlá ani vypsat předčasné volby, po nichž opozice rovněž volá. Spoléhá na podporu svých příznivců z venkova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám