Hlavní obsah

USA chtějí pro svůj letový provoz testovat český systém

PRAHA

Americký úřad Federal Aviation Administration (FAA), který je zodpovědný za bezpečnost letového provozu, se chystá testovat systém pro řízení letového provozu AGENTFLY. Vyvinuli ho mladí čeští experti na kybernetiku. FAA zřejmě v blízké době uzavře kontrakt s katedrou kybernetiky Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Foto: David Moir, Reuters

Článek

Systém AGENTFLY vyvinutý pro řízení letového provozu letos vyhrál na druhém ročníku soutěže Trans It!  pro mladé vědce a týmy. Cenu si odnesl Přemysl Volf na výkonnostní testy algoritmů systému. Američané jej chtějí zkoušet a dále vyvíjet. USA totiž potřebují zvýšit kapacitu letového provozu

Pokud se systém vyvinutý původně pro bezpilotní helikoptéry osvědčí, v příštích letech by ho teoreticky Američané mohli používat pro organizaci svého letového provozu.

Mezinárodní spolupráce

AGENTFLY vznikl na bázi multiagentní platformy A-GLOBE v jazyce JAVA. Umožňuje simulaci pohybu a plánování trajektorií velkého počtu letadel v třídimenzionálním heterogenním prostředí v reálném čase.

Katedra kybernetiky, konkrétně centrum agentních technologií, kooperuje s Američany již od roku 1999 v obranné oblasti - například s armádním letectvem (US Air Force). Centrum v roce 2007 pracovalo na vývoji AGENTFLY pro řízení bezpilotních letounů bez kontrolní věže.

Každé letadlo je reprezentováno agentem, který je plně zodpovědný za jeho řízení letadla. Cílem je naplánovat a udržovat bezkolizní trajektorie všech letadel. Na projektu ČVUT spolupracovalo mimo jiné se zbrojovkou BAE Systems, výrobcem Gripenu firmou Saab i s americkým FAA.

Spolupráce na základě dohody o protiraketovém deštníku

Tento systém je zahrnut také do široké nabídky výzkumných oblastí, které by česká věda mohla poskytnout Agentuře pro protiraketovou obranu (MDA), pokud bude mít zájem.

Česko agentuře vytipovalo oblasti možné spolupráce v návaznosti na plány USA postavit na českém území protiraketový deštník. Washington a Praha rozhodly o vytvoření takzvaného "strategického partnerství", které by mělo přinést mimo jiné více příležitostí českým vědcům a firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám