Hlavní obsah

Bruselské miliardy pro české školství bude rozdělovat soukromá firma

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Na ministerstvu školství mají skutečně napilno. Množství připravovaných veřejných zakázek na nejbližší tři roky mnohonásobně přesáhne počty, které byly v resortu ročně realizovány. To díky miliardám, které mají přitéct z Bruselu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

Kontrolu nad rozdělováním řady mnohamiliónových zakázek převezme nakonec soukromá firma. Je už přitom jisté, že výběr tohoto jakéhosi externího generálního dodavatele, který bude dělat výběrová řízení celkem na 110 deset zakázek, provede pražská firma Gordion.

Kuchtová: Firma nemá nahrazovat úřad

Exministryně školství Dana Kuchtová (SZ) si ale představovala, že veřejné zakázky bude v úřadu spravovat příslušné oddělení.

„Jeden z mých prvních kroků po vstupu na ministerstvo bylo zřízení vlastního oddělení veřejných zakázek,“ řekla Právu s tím, že úřadovávání veřejných zakázek tímto oddělením požadovala proto, aby se úředníci z jiných odborů nemohli domlouvat s různými firmami.

Na dotaz, proč úředníci nemohou nyní úřadovat veřejné zakázky a musí si na to najímat firmy, Kuchtová odpověděla: „Prvním krokem Martina Bursíka, který mne ve funkci vystřídal, než nastoupil ministr Ondřej Liška, bylo právě zrušení oddělení veřejných zakázek.“

Podle Kuchtové by soukromý subjekt neměl v tak významném úřadu státní správy nahrazovat práci oddělení úřadu, i když kapacity ministerstva nejsou vždy dostatečné.

Zakázku lze jen těžko napadnout

Ministru školství Ondřeji Liškovi (SZ) a poradě vedení resortu firmu Gordion, která provede první výběr na dodavatele výběrových řízení, v písemném dokumentu doporučil lidovec Jan Vitula, vrchní ředitel sekce, která má na školství na starosti právě unijní miliardy.

Porada vedení Vitulův materiál, který má Právo k dispozici, v srpnu schválila.

„Odborné kapacity ministerstva nejsou zaměřeny na oblast zadávání veřejných zakázek a ministerstvo má v současné době s touto problematikou malé zkušenosti, proto doporučujeme, aby porada vedení schválila zajištění tohoto zadávacího řízení za pomoci vnějšího organizátora-administrátora Gordion s.r.o.,“ píše Vitula v závěru oficiální písemnosti.

„Výběr firmy Gordion pouze na základě doporučení ředitele Vituly, tedy firmy, která bude rozhodovat o tom, jaká společnost či společnosti budou provádět další výběrová řízení na velké zakázky v řádech desítek až stovek miliónů, je právně v pořádku, neboť tady jde o zakázku do sta tisíc korun,“ vysvětlil odborník ze státní správy.

Gordion nic neví?

„Z právního hlediska je to čisté. Hodnota té zakázky pro Gordion bude třeba 80 tisíc. Faktická hodnota výběru je ale miliardová. A na zakázku v hodnotě 80 tisíc se výběrové řízení opravdu vypisovat nemusí,“ potvrdil Právu expert na problematiku, který si rovněž nepřál být jmenován.

„O tom, že bychom prováděli výběrové řízení na zadavatele výběrových řízení zatím nic nevím,“ řekl Právu Pavel Robek, který řídí a vlastní Gordion. „Ministerstvo školství není mým klientem. Na zakázku byla podána pouze nabídka.“

Ministerstvo školství včera pro Právo uvedlo, že firma Gordion rozhodně nebude suplovat zrušené oddělení veřejných zakázek.

„Samostatné oddělení veřejných zakázek se nikdy nezabývalo samotným zadáváním zakázek, to měly na starosti věcně příslušné odbory. Obchodní společnost Gordion nebude v žádném případě rozhodovat,“ řekl Právu Ondřej Gabriel z tiskového odboru.

Přímo jistě nerozhodne - ale doporučí nejvhodnějšího uchazeče na základě posouzení nabídek, což je ve velké míře v jejích rukou.

„Rozhodnutí o výběru je výhradně na zadavateli, tj. na vedoucím pracovníkovi ministerstva (Vitula), Gordion bude pouze organizovat a administrovat vlastní zadávací řízení nadlimitních a podlimitních veřejných zakázek,“ dodal Gabriel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám