Hlavní obsah

Zahradám v létě vládnou lilie

Právo, Hana Šmidrkalová

Lilie jsou elegantními a nepřehlédnutelnými kráskami letní zahrady. Zaujmou barvou, tvarem květů, výškou, některé i vůní. Existuje neuvěřitelné množství jejich odrůd a kříženců a k lepšímu rozlišení byly lilie rozděleny do devíti klasifikačních skupin (tříd), které respektují příbuznost a odvození od původních, rodičovských druhů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ideálním místem pro pěstování lilií jsou slunná, bezvětrná místa. Na snímku lilie cibulkonosná

Článek

Květy mohou být jednobarevné, proužkované, skvrnité nebo s drobnými papilami. Lilie lze množit (podle druhu) oddělováním odnoží, šupinami nebo dceřinými cibulkami či pacibulkami.

V červnu začínají rozkvétat nejranější druhy - lilie bělostná (L. candidum), lilie cibulkonosná (L. bulbiferum) a lilie zlatohlavá (L. martagon). Hlavní období pro kvetení většiny druhů ale začíná až v červenci a pokračuje do srpna.

.: Čínské hybridy - Golden Splendour Strainfoto: Právo/Petr Hloušek

Stanoviště

Vyhovují jim slunná, bezvětrná místa, avšak jejich kořeny důsledně stíníme. Půda má být propustná a humózní, nikdy ne vysýchavá. Těžší hlinité nebo jílovité půdy musejí být drenážovány, jinak by cibule vlhkem trpěly.

Půdu v takovém případě hluboko zryjeme, dospodu rozprostřeme asi 5 cm silnou vrstvu písku a jemného štěrku (tzv. šotoliny).

Zryjeme dobře i nejbližší okolí. Původní vyrytou zeminu dobře smícháme s pískem, rašelinou nebo štěpkou.Zcela nevyhovující jsou pro lilie půdy mokré a těžké, větrné lokality a mrazové kotliny.

.: Kultivar Connecticut Kingfoto: Právo/Petr Hloušek

Rizika

Lilie vážně ohrožují pozdní jarní mrazíky stejně jako přílišná letní sucha a vedra, choroby houbového a virového původu - šedá plíseň (bortrytida). Lilie trpící virovými chorobami mají skvrny na květech a pruhy na listech.

Napadené rostliny musíme nekompromisně zlikvidovat. Rovněž jsou pro ně nebezpeční škůdci jako chřestovníček liliový, třásněnky, mšice, háďátka, roztoči, vrtalky, slimáci a drobní savci.

Jak nakupovat

Dáme pozor, aby kořeny na bázi cibule nebyly zaschlé, cibule nebyla scvrklá, neměla vpadlá místa či nebyla jinak poškozená.

Pravidla při výsadbě

  • Cibule lilií se vysazují většinou od poloviny září do konce října, pozdě kvetoucí lilie se ale vysazují i na jaře.
  • Cibule vysazujeme tak hluboko, aby se vzdálenost špičky cibule od povrchu půdy rovnala výšce cibule.
  • Jsou-li cibule vysazeny příliš pozdě, je vhodné je ochránit před mrazy 5-10cm vrstvou mulče.

Pěstitelské kroky

Většina druhů je na pěstování poměrně náročná, vyžadují hlubokou, propustnou půdu, dobře zásobenou humusem a živinami. Některé druhy lilií vyžadují v půdě vápník, jiné ho naopak nesnášejí.

.: Mohutuný květ asijského hybridu.

foto: Novinky/Dana Kysučanová

  • Časně vyrašené výhonky chráníme před mrazem.
  • Zaléváme, panuje-li sucho těsně před dobou kvetení. Odkvetlé lilie již nezaléváme.
  • Po vyrašení přihnojíme roztokem plného hnojiva (20 ml na 1 l zálivkové vody).
  • Málo pevné kultivary vyvážeme k oporám.
  • Nenecháme dozrát semena, zbytečně by rostlinu vysilovala.
  • Při řezu do vázy vždy ponecháme alespoň část olistěného stonku. Nikdy neodřezáváme ston -ky těsně nad zemí!
  • Na jednom stanovišti vydrží při dobré péči 6 až 10 let.

Pro začátečníky je nejvhodnější pěstování raně kvetoucích druhů, také lilie tygrované (L. tygrinum), lilie královské (L. regale) a z kultivarů zejména asijských a čínských hybridů.

Lilie královská je oblíbená pro bohatá květenství. Její okvětní lístky jsou z vnější strany růžové a intenzivně voní. Je mrazuvzdorná, na pěstování nenáročná a na stanovišti vydrží dlouho bez přesazení.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozmanité barvy letniček a trvalek

Trvalky a letničky pěstujeme proto, že nabízejí nepřeberné množství barevných a strukturálních variací. Také zpravidla vydrží kvést mnoho týdnů a někdy...

Očkování růží

Růže lze množit poměrně jednoduše. Chce to jen šikovné prsty a trochu trpělivosti.

Květinová záplava pro pestrou zahradu

Radost, energii a nádherný estetický zážitek nám poskytují květiny provázející nás letní zahradou. Pestrá paleta květů má tu výhodu, že nás obklopuje, voní...

Výběr článků

Načítám