Hlavní obsah

Ve střední Evropě zabíjely bouřky, deset mrtvých

Právo, Novinky, ČTK, rei, ivi, Deutsche Welle
VÍDEŇ/BRATISLAVA
Aktualizováno

Střední Evropu zasáhly bouřky a vytrvalé deště a hned ve čtyřech zemích regionu si od pátku vyžádaly oběti na životech. Po dvou mrtvých hlásí Slovensko, Polsko tři, Rakousko jednoho a Itálie dokonce čtyři. Úmrtí nejčastěji zavinily padající stromy.

Článek

Na Slovensku se neštěstí odehrálo na hudebním festivalu HARDfest v Jaslovských Bohunicích. Zemřeli dva mladíci ve věku 17 a 18 let. Za bouřky v noci na sobotu je zasáhly padající stromy. Další lidé byli zraněni.

Silná bouře s krupobitím se strhla kolem půlnoci v průběhu vystoupení skupiny Karpina. Padající stromy a větve zasáhly areál amfiteátru a přilehlé stanové městečko. Dvěma mladíkům už záchranáři nedokázali pomoci. Ostatní účastníky festivalu záchranáři evakuovali do místního kulturního domu a další program festivalu byl zrušen.

Organizátoři věděli, že se blíží silná bouře a snažili se koncert ukončit. Asi 800 lidí však pokyny neuposlechlo a zůstali na místě.

V Polsku tři mrtví a tornádo

Na jihu a v centrální části Polska podlehli podle televizní stanice TVP povětrnostnímu živlu tři lidé. Jednoho člověka usmrtil spadlý strom ve víkendovém domku, jiného padající části střechy a jedna žena přišla v Lodžském vojvodství o život, když ji zasáhl elektrický proud z padajícího sloupu elektrického vedení.

Silný vítr převrátil u Czestochowe autobus, přičemž se zranili dva lidé. U Katovic zase padaly kroupy velké jako tenisové míče. Stanice BBC na svých stránkách zveřejnila záběry tornáda, které se Polskem přehnalo.

Postižené i Rakousko

Na jihu Rakouska přišla o život jedenačtyřicetiletá žena, která byla na výletě se skupinou turistů. Když je překvapilo krupobití, schovali se pod strom. Vichr však strom vyvrátil.

Podobně jako na českém území meteorologové v Rakousku, Polsku i Slovensku počítají se značnými srážkami.

Vichřice vyvracela stromy také v noci v severorakouské oblasti Waldviertel u jihočeských hranic. Porosty pak blokovaly řadu silnic, mimo jiné kolem hraničního města Gmünd.

Bouře v Itálii zabíjely už v předchozí den

Problémy s bouřkami má i Itálie. Agentury už v pátek informovaly o smrti desetiletého chlapce z Turína, kterého zasáhl blesk. Sedmatřicetiletý Janovan se zase utopil ve vysokých vlnách Středozemního moře. Poblíž Ventimiglie rovněž úřady pohřešovaly 27letou německou turistku. Ostatní lidi se podařilo z moře vytáhnout.

Ze severní Itálie bylo hlášeno v pátek krupobití a prudký vítr. Kroupy byly místy čtyři centimetry velké. V regionu Brescia dosahoval vítr rychlosti 100 kilometrů za hodinu. V Alpách uvízli ve smršti dva horolezci z Británie a Nizozemska a mrzli.

Se srážkami ve střední Evropě počítali meteorologové i v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám