Hlavní obsah

Dnešní den bude nejteplejší v roce

Právo, Václav Pergl

Pátek by podle meteorologů měl být nejteplejší den od začátku letošního roku. Rtuť teploměru má vystoupit ve stínu až na 34 stupňů. Na sluníčku to bude o osm stupňů více. Stejně tak ve městech, kde je rozpálený asfalt, může teplota vystoupit přes 40 stupňů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

„Vyvrcholí tím příliv teplého vzduchu nad naše území, ale na večer od západu už se k nám přiblíží studená fronta. Zejména na Karlovarsku a Plzeňsku čekáme silné bouřky, v nichž může spadnout až 25 mm srážek,“ řekla Právu ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Bouřky se v noci na sobotu a v sobotu rozšíří na celé území republiky a budou doprovázeny vydatnými lijáky, v nichž spadne dalších zhruba 25 mm srážek. V sobotu i v neděli teploty nadále zůstanou vysoké, a to v rozmezí 24 až 29 stupňů ve stínu.

Čeká nás až 34 st., večer silné bouřky a lijáky
V ulicích měst může být přes 40 st.

Přestože dnešek má být dosud nejteplejším dnem v roce, teplotní rekord zřejmě odolá. Ten je v pražském Klementinu, kde se teplota vzduchu nepřetržitě měří přes 200 let, z roku 1994 a má hodnotu 36 stupňů. Místní rekordy, kde teplotní řada je podstatně kratší, ale padat mohou.

Z dehydratace bolí hlava

Hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít doporučuje ve vedru hodně pít nejméně 3 až 5 litrů tekutin. „Jinak tělo může dehydrovat a od toho pak silně bolí hlava a člověk je schvácený,“ řekl hygienik.

Lékaři doporučují, pokud je to možné, nechodit na přímé slunce mezi 11. až 15. hodinou a v žádném případě nevystavovat slunci batolata a malé děti.

Pokud se půjdeme koupat, měli bychom se nejdříve řádně osmělit a neskákat uřícení do vody, protože může dojít k zástavě krevního oběhu a následnému utonutí.

Aby nám zdravotně neublížila klimatizace v místnostech a v autech, měla by být nastavena maximálně o pět stupňů méně, než je venkovní teplota.

Protože se navečer a v sobotu očekávají silné bouřky, neměli bychom se při nich koupat, mít u sebe kovové předměty, opírat se o stěny a schovávat pod osamělými stromy. Pokud nás bouřka zastihne ve volném prostranství, je nejlepší přečkat ji v podřepu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám