Hlavní obsah

Amnesty International kritizuje Čínu kvůli lidským právům, ta to odmítá

– PEKING/HONGKONG

Čínská vláda v úterý odmítla kritiku ze strany organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Ta ve své úterní zprávě uvádí, že Peking nesplnil slib, který dal Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) a nezlepšil před olympijskými hrami dodržování lidských práv v zemi.

Foto: Jason Lee, Reuters

Olympiádu symbolizují monumentální stavby a olympijská výzdoba

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao zprávu AI odmítl jako neobjektivní. "Lidé, kteří Čínu znají, tuto zprávu nepřijmou," řekl na tiskové konferenci v Pekingu a dodal: "Doufáme, že Amnesty International dokáže sejmout tmavé brýle, jimiž se na situaci v Číně dívá již řadu let, a pohledět na naši zemi objektivně."

Kritika Číny ze strany AI

AI ve zprávě zveřejněné v noci v Hongkongu obviňuje čínskou vládu, že využila olympiádu k zavedení přísnějších opatření vůči všem kritikům a oponentům a k jejich zadržování.

"Při neustálém pronásledování a trestání těch, kteří nahlas mluvili o lidských právech, ztratily čínské úřady ze zřetele slib, který daly, když se před sedmi lety ucházely o přidělení her," zdůraznila zástupkyně AI pro Asii Rosean Rifeová. "Čínské úřady pošpinily odkaz olympiády," dodala.

Zpráva připomíná řadu případů, kdy čínské úřady ve snaze představit se světu jako harmonická a stabilní společnost umlčely kritiky režimu. Jen za poslední rok byly v rámci "úklidové kampaně" zatčeny tisíce aktivistů požadujících reformy společnosti. Řada z nich byla podle AI bez procesu odsouzena k nuceným pracím.

Amnesty odsoudila cenzuru, která omezuje čínská média a brání obyčejným Číňanům ve volném přístupu k internetu. Podle organizace Čína také mnohdy bránila v práci zahraničním novinářům.

Výhrady k politice Mezinárodního olympijského výboru

AI také kritizovala "tichou diplomacii" ze strany MOV, která se podle organizace ukázala jako zcela neúčinná. Olympijský výbor podle ní nedokázal vyvinout dostatečný tlak na dodržování lidských práv v Číně. Amnesty rovněž nesouhlasí s nedávným výrokem předsedy MOV Jacquesa Rogga, podle něhož se situace v Číně zlepšuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám