Hlavní obsah

OBRAZEM: V Belgii přistály repliky historických letadel Avia

BRUSEL
Aktualizováno

Dvě repliky českých letadel z dvacátých let dvacátého věku přistály v úterý v belgickém Grimbergenu u Bruselu. Repliky strojů Avia BH-1 a BH-5 letěly většinu doby po trase závodu o cenu belgického krále z roku 1923, který na jednoplošníku Avia BH 5 vyhrál Zdeněk Lhota.

Foto: Pur Michal, ČTK

České historické letadlo Avia BH 5 přistálo v belgickém Grimbergenu a spolu s letounem Avia BH 1 ukončilo 750 kilometrů dlouhý let.

Článek

Obě letadla vzlétla v sobotu z letiště v pražských Letňanech. Trasu dlouhou 750 kilometrů urazila za čtyři dny. Let z Prahy do Bruselu trval leteckým nadšencům déle než jejich předchůdci Lhotovi.

Historické letadlo z 20. let Avia BH 5 přistálo v Bruselu.foto: ČTK/Volfík René

Trasa byla také delší o 250 kilometrů, což bylod dáno především rozvojem leteckého provozu, kdy stroje nemohly některé zóny využívat. Piloti se museli vyhýbat velkým letištím či velkým městům. Na cestě se ale snažili vyvarovat i přeletů přes velké vodní plochy či lesy, aby měli možnost kdykoli nouzově přistát.

Letouny Avia BH 5 a Avia BH 1 ve vzduchufoto: ČTK/René Volfík

Pilot Milan Mikulecký z Historické letky republiky Československé nemusel se strojem letět ani na maximu výkonu , protože neměl na trase soupeře. Průměrná rychlost se proto pohyboval od 100 do 120 kilometrů. Stroje letěly ve výšce 150 až 300 metrů nad zemí.

Historický letoun Avia BH 5foto: Právo/Petr Hloušek

Reklama

Související témata:

Související články

Dva historické letouny odstartovaly do Bruselu

Pár minut po desáté se v sobotu s fanoušky i kolegy rozloučili nízkými průlety nad letištěm v Praze Letňanech dva piloti Marcel Sezemský a Milan Mikulecký....

Výběr článků

Načítám