Hlavní obsah

Íránský prezident obvinil USA ze šíření AIDS po světě

Novinky, CNN,
TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád využil v úterý teheránskou konferenci nezúčastněných zemí světa k dalším tvrdým útokům na USA a ostatní velké mocnosti. Jsou podle něj odpovědné za šíření jaderných zbraní, AIDS a jiných globálních nemocí. OSN a další organizace využívají jen podle svých potřeb, dodal ještě íránský prezident.

Článek

Šíření AIDS je podle něj důsledkem „podmínek ve světě, zavedených velkými mocnostmi“. Dále Ahmadínežád obvinil Washington a jeho spojence, že se snaží vnutit svou politickou vůli národům a vládám. Obvinil velké mocnosti, že “podněcují sváry, aby zesílily závody ve zbrojení“. Podle něj také mohou za šíření jaderných zbraní po světě.

„Bohaté a mocné země pokračují v užívání nepřímého vlivu na mezinárodní vztahy, mnohdy na náklady rozvojových zemí,“ uvedl ještě íránský prezident.

Obligátní útoky na Izrael však byly slabší než obvykle, ale neopustil si je. „Jestliže by se Spojené národy a Rada bezpečnosti zabývaly problémy světa, neměli bychom problém nazývaný Palestina,“ uvedl Ahmadínežád před ministry zahraničí takzvaných nezúčastněných zemí.

Iránské myšlenky ovlivnily návrh závěrečného dokumentu

Řada jeho myšlenek pronikla i do návrhu závěrečného dokumentu. Hnutí nezúčastněných tvoří nesourodý konglomerát států, mezi nimiž je Indie, Jamaica i Kuba.

V návrhu závěrečného ustanovení se nezúčastněné země staví proti „unilaterálním opatřením některých států a použití hrozeb silou“ a odmítají též škatulkování zemí na dobré a zlé na základě jednostranných rozhodnutí.“

Írán našel i zastánce své jaderné politiky. Ministři potvrdili, že není žádný právní základ pro to, aby se Rada bezpečnosti OSN věnovala íránskému jadernému programu.

Mocnosti ztrácejí sílu

Podle Ahmadínežáda se ale jíž blíží nová nadějnější éra. „Velké mocnosti oslabují, jejich moc se blíží ke konci a svět je na hranici vstupu do nové slibnější éry,“ uvedl Ahmadínežád před ministry zahraničí více než stovky takzvaných nezúčastněných zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám