Hlavní obsah

Vychovatel dovolil chlapcům v ústavu hajlovat a střílet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIDNAVA
Aktualizováno

Jeseničtí policisté obvinili šestadvacetiletého vychovatele z ústavu ve Vidnově na Jesenicku z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Svým svěřencům dovolil hajlovat a nosit věci s nacistickými symboly. Ústav se podle policie snažil vše ututlat.

Článek

Podle policejní mluvčí Terezy Neubauerové muž chlapcům, kteří pobývali v ústavu s nářízenou ochrannou výchovou, dokonce půjčoval zbraně.

"Vychovatel nejméně čtyřem chovancům zapůjčil svoje legálně držené zbraně, jednu ráže 9 milimetrů a jednu dlouhou malorážku. Uspořádal pro ně nepovolený střelecký výcvik a umožnil jim nosit oděv s nacistickým symbolem, používání fašistického pozdravu a simulaci popravy. Svěřence při tom dokonce fotografoval," upřesnila Neubauerová.

Muž si s muži hrál i na zabíjení lidí. Používali opravdové zbraně, na něž měl vychovatel zbrojní pas. Foto: Policie ČR

Vyšetřování trvalo přibližně jeden měsíc. "Podle našich informací je stále zaměstnancem ústavu, i když je momentálně na dovolené. Vedení ústavu chtělo celou záležitost ututlat," prohlásila Neubauerová. Ministerstvo školství, které ústav zřizuje, nemá prý o případu informace.

Vidnavský ústav má napravovat mládež, která byla odsouzena za trestnou činnost. V minulosti ale jeho chovanci prosluli útoky na vychovatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám