Hlavní obsah

Roubenky se vracejí do módy

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O bydlení v dřevěných domech je stále větší zájem. Proč? Dřevěné domy mají příznivý vliv na zdraví svých obyvatel, mají jedinečnou atmosféru, sálá z nich teplo, dýchají a vyznačují se vynikajícími termoizolačnímí vlastnostmi.

Foto: archiv firmy RD Rýmařov, Právo

Představitel kategorie domů střední velikosti.

Článek

Těchto parametrů může klasická zděná cihlová zeď dosáhnout pouze tím, když podstatně zvětšíme její šířku. A naopak. Právě díky menšímu průměru obvodových zdí lze u dřevěné stavby ušetřit na půdorysu až 10 % zastavěné plochy.

Domy ze dřeva se řadí k nejekologičtějším formám bydlení a běžně dokážou fungovat jako nízkoenergetické stavby. Úspory energie jsou dány kvalitní izolací i použitím pasivních solárních prvků (vhodná orientace oken apod.). Zvyšující se zájem o bydlení ve dřevě je dán i rychlostí výstavby.

Energeticky úsporné domy nejsou finančně náročné, jak si někteří lidé myslí. Dochází sice ke zvýšení pořizovacích nákladů, ale ve zpětném pohledu na úsporu energie se investice vrátí – výhodou jsou zanedbatelné náklady na vytápění.

.: Výroba jednotlivých částí domů.foto: Právo/archiv firmy RD Rýmařov

Dům přímo z výrobní haly

Renomovaným výrobcem dřevostaveb u nás je firma RD Rýmařov. Dodávané montované domy jsou vyrobeny na bázi lehké prefabrikace dřeva. Nosné prvky tvoří masivní dřevěná smrková konstrukce. Domy se montují z velkoplošných panelů. Výroba jednotlivých částí domu probíhá ve výrobních halách, kde se připravují obvodové stěny, stropy, příčky a veškeré další komponenty.

Do obvodových stěn se usazují okna, dveře, je připraveno zateplení včetně venkovních omítek. Odtud se již hotové konstrukční prvky převážejí na místo stavby, kde se pomocí jeřábu usazují na hotovou základovou desku.

.: Hrubá stavba roubeného domu v Holštejně u Macochy. foto: Právo/ archiv firmy Bartoš dřevostavby

Jedna místnost navíc

Obvodové stěny mají při zachování stejných nebo lepších tepelněizolačních a dalších parametrů tloušťku pouze 26,5 cm, čímž se v porovnání s klasickou stavbou významně šetří podlahová plocha.

U průměrně velkého domu tato úspora představuje při stejně zastavěné ploše až jednu celou místnost navíc. Obvodovou stěnu tvoří sádrokarton, Fermacell (sádrovláknitá deska), parozábrana, dřevěný rám vyplněný tepelnou izolací a venkovní vrstva termofasády.

Kvalitní skladba konstrukcí zajišťuje nízkou tepelnou ztrátu domů, a tím i nízké náklady na vytápění. Firma nabízí na dvě desítky typových projektů.

.: Montáž konstrukčních prvků domu na základové desce.foto: Právo/archiv firmy RD Rýmařov

Základní typové řady

Řada Solo – jde o standardní konstrukční systém vycházející z principu přízemního domu s obytným podkrovím a hambálkovým krovem. Velikost domu lze zvětšovat v násobcích modulu o velikosti 600 mm v podélném směru.

Řada Nova – představuje konstrukční systém, jehož hlavním znakem je zvýšená obvodová stěna (výhodou je půdorysná plocha podkroví stejná jako v přízemí) a konstrukce krovu vaznicové soustavy. Z toho vyplývají hlavní přednosti, kterými jsou vysoká variabilita dispozičního řešení, značná volnost v umístění schodiště a možnost rozšiřování domů.

Řada Nova – představuje konstrukční systém, jehož hlavním znakem je zvýšená obvodová stěna (výhodou je půdorysná plocha podkroví stejná jako v přízemí) a konstrukce krovu vaznicové soustavy. Z toho vyplývají hlavní přednosti, kterými jsou vysoká variabilita dispozičního řešení, značná volnost v umístění schodiště a možnost rozšiřování domů.

Stejná konstrukce je použita i pro řadu Dimenze. Obě tyto typové řady můžeme doplňovat širokým sortimentem vzájemně nezávislých architektonických a funkčních doplňků. Typové řady jsou doplněny dvěma alternativně řešenými řadami Kubis a Largo. Konstrukční systém řady Kubis patří mezi novodobé.

Dispozice je otevřená, moderně řešená s velkým ohledem na funkčnost a využitelnost obytného prostoru. Pultová střecha umožňuje plnohodnotné využití podkroví a dodává domu netradiční vzhled.

.: Dům s moderními dispozičními prvky. foto: Právo/archiv firmy RD Rýmařov

Domy řady Largo jsou řešeny jako přízemní bungalovy s neobytným půdním prostorem. Velikost domu lze rovněž zvětšovat. Na základě projektu vzniklého z individuálních požadavků zákazníka je každý dům postaven v krátké době, vybaven vším potřebným a připraven k nastěhování.

Střešní krytina, okna, rozvody vody a elektřiny, úpravy povrchů, koberce apod. – vše je součástí dodávky na klíč (více na www.rdrymarov.cz).

Bydlení na sto způsobů

Firma Atrium je výrobcem montovaných staveb na bázi dřeva a dodává 35 typových projektů. Tato firma rovněž vyrábí jednotlivé díly domů ve výrobních halách. Jedním z nich je vzorový dům Tendence v Průhonicích u Prahy.

Je to individuálně navržený dům, vybavený moderními technologiemi včetně úsporného systému vytápění, bezdrátovým ovládáním osvětlení a dalšími novinkami. Má zajímavou architekturu s využitím tradičních materiálů, ukazující možnost kombinace sedlové střechy s pultovou.

Dům je dispozičně rozdělen na dvě části – obývací pokoj s výstupem na terasu, kuchyň, jídelna v části se sedlovou střechou a ložnicovou část – zde se nachází pracovna a technická místnost pod pultovou střechou.

Druhé nadzemní podlaží je ložnicové v obou částech. Každá z částí může fungovat jako samostatný dům. Nebo, po drobných úpravách, se dá přízemí využít jako jednopodlažní dům. Střecha je standardní Bramac, na pultové střeše je fólie. Fasádu tvoří horizontální modřínový obklad upevněný na dřevěném laťovém roštu a cementovláknité desky Cembonit, rovněž upevněné na témže roštu.

.: Dětský pokoj v podkroví vzorového domu Tendence. Podlahová plocha přízemí domu je 122 m2, podkroví 117 m2. foto: Právo/Milan Malíček, archiv firmy RD Rýmařov, Bartoš, Blažek

Bez tepelných ztrát

V přízemí odděluje varné centrum kuchyň od jídelny a obývacího pokoje. Nechybí kachlový krb, který je ideálním doplňkem topení montovaného domu. Zákazník si může vybrat, jaký typ krbu nebo kachlových kamen si bude přát. Výrazným estetickým prvkem přilehlé haly je luxferová stěna.

Vedle je schodiště s kovovou konstrukcí a žulovými leštěnými nášlapy. Topení je stejně jako v celém přízemí podlahové v kombinaci s podlahovými konvertory pod okny.

Technická místnost je srdcem domu. Je zde mj. elektrický bojler, který pouze dohřívá vodu na požadovanou teplotu, centrální vysavač a ústředna strukturované kabeláže. Dům je vybaven solárními kolektory, které ohřívají užitkovou vodu v akumulační nádrži. V domě jsou dva topné okruhy – podlahové topení v přízemí plus podlahové konvektory pro přízemí a radiátory v podkroví.

Ve druhém patře domu je ložnice s vlastní koupelnou a WC, další pokoj (pracovna), dvě komory jako úložný prostor a dva dětské pokoje. Obvodové stěny, stropy a střešní konstrukce jsou navrženy tak, že vykazují optimální tepelně-izolační vlastnosti a maximální vzduchotěsnost domu.

.: Všechny montované domy společnosti Atrium jsou navrhovány se systémem řízeného větrání s rekuperací. Dokumentovalo to i příjemné prostředí jídelny v přízemí domu Tendence. foto: Právo/Milan Malíček, archiv firmy RD Rýmařov, Bartoš, Blažek

Ale protože je pro zdravé bydlení nutné zajistit dostatečné a kvalitní větrání domu bez výrazných tepelných ztrát, jsou domy Atrium navrhovány se systémem řízeného větrání s rekuperací. Uvedený systém současně zvyšuje kvalitu hygieny vnitřního prostředí v domě i díky prachovým, eventuálně pylovým filtrům.

Roubenky se vracejí

Domy budované z roubených konstrukcí jsou dnes svým způsobem výjimečné. Leckde a s úspěchem se ale tyto domy staví. Díky specifickým vlastnostem dřeva jsou roubené domy optimální pro zdravý způsob života a stylu bydlení.

Vynikající je především schopnost dřevěných stěn roubeného domu dýchat a uvolňovat tak kyslík do prostředí. Proto dokáže dřevo udržovat i příznivou relativní vlhkost vzduchu. Další výbornou vlastností dřeva je jeho velmi dobrá tepelná izolace, a tak je v takovémto roubeném domě v létě osvěžující chládek a v zimě příjemné teplo.

Správně navržený, zkonstruovaný roubený dům z masivního dřeva, který je dobře udržován, vydrží velice dlouho. Dokladem toho jsou dodnes dochované roubené stavby ze 16. a 17. století. Díky jedinečnému interiéru a vnějšímu vzhledu působí roubený dům naprosto nenapodobitelným půvabem.

Tesařskou výrobou, tj. prováděním hrubé stavby roubených domů, se zabývá např. firma Bartoš-dřevostavby. Používanými materiály jsou lepená borovice a červený západní cedr (western red cedar – thuja plicata), stavební materiál s velkou požární odolností a vynikající trvanlivostí (srovnatelnou s českým dubem). V západní Evropě je velmi rozšířeným materiálem pro vnější obklady.

.: Díky specifickým vlastnostem dřeva jsou roubené domy optimální pro zdravý způsob života a stylu bydlení. foto: Právo/ archiv firmy Bartoš dřevostavby

Pro sloupkové a krovové konstrukce se používá rostlé smrkové dřevo nebo je lze konstruovat také z lepených hranolů. Výroba prvků probíhá na speciálních dřevoobráběcích strojích a montáž hrubé stavby domu běžné velikosti je hotova již za 4 až 5 dní. Firma také navrhuje, vyrábí a montuje krovy.

Cena hrubé stavby roubeného domu půdorysného rozměru 10x10 m z červeného západního cedru o tloušťce obvodových stěn 20 cm, s příčkami 10 cm, stropními trámy z finské polární borovice 20/24 cm a krovem z masivního smrkového konstrukčního dřeva je 1 630 000 Kč.

Cena hrubé stavby z finské polární borovice o tloušťce obvodových stěn 20 cm, s příčkami 10 cm, stropními trámy 20/24 a krovu z masivního smrkového konstrukčního dřeva je 1 300 000 Kč.

Ceny se odvíjejí od zpracovaných kubických metrů dřeva bez ohledu na složitost konstrukce.

Výhody dřevostaveb:

  • rychlost a pohodlnost stavby
  • vynikající tepelné a technické vlastnosti
  • ekonomické vytápění
  • dlouhá životnost
  • přírodní styl
  • zdravé klima v domě
  • ekologická forma bydlení

Reklama

Související témata:

Související články

Samolepicí dekorace na zeď si zamilujete

Ten, kdo rád zvelebuje svůj domov a potrpí si i na detaily si jistě velmi oblíbí samolepicí dekorace - hit posledního roku. Samolepy - nalepovací obrázky...

Sklo do bytu pro náročné

Potrpíte si na pěkné české kvalitní sklo? Není se čemu divit, pro Čechy je sklo významným vývozním artiklem, cizinci si jej k nám jezdí nakupovat ve velkém,...

Výběr článků

Načítám