Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek šel chválit další ministry, Liškovi dal dřevěnou motorku

PRAHA
Aktualizováno

Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) v pondělí pokračuje v inspekční cestě po jednotlivých ministerstvech. Navštívil úřad ministra školství Ondřeje Lišky (SZ), nyní je na ministerstvu práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS), odpoledne ještě zajde na ministerstvo dopravy, které vede Aleš Řebíček (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vpravo) a ministr Ondřej Liška (SZ)

Článek

Liška se podle premiéra dokázal dobře vyrovnat s problémy svého resortu. Po návštěvě jeho úřadu předseda vlády novinářům řekl, že souhlasí s jeho řešením platové situace ve školství i s tím, jakým způsobem převzal vyjednávání s Evropskou komisí o operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace, kvůli kterému rezignovala Liškova předchůdkyně Dana Kuchtová (SZ). Ministr technická jednání o programu uzavře v Bruselu v úterý.

Liška nastoupil do úřadu teprve v prosinci loňského roku v den, kdy učitelé stávkovali. "Do úřadu vstupoval ve velmi obtížné pozici, situaci zvládl," konstatoval premiér.

Liška, jenž v pondělí slaví 31. narozeniny, dostal od premiéra manžetové knoflíčky a dřevěný model motorky.

Pochvala i Nečasovi

Topolánek pochválil i Nečase, ocenil hlavně klesající nezaměstnanost, odstartování důchodové reformy a změny v nemocenské.

"Vysvětlovat a obhajovat se musí neúspěchy. Úspěchy Petra Nečase se chválí samy," řekl Topolánek.

Za svou prioritu si ministr zvolil prosazení důchodové reformy. Všechny tři její etapy by chtěl stihnout do konce volebního období v roce 2010. Zatím nebyla přijata ještě ani první etapa, která mimo jiné počítá s dalším zvyšováním penzijního věku až na 65 let. Zákon schválila Sněmovna a tento týden by ho měl projednat Senát.

Návštěvy zahájil Topolánek ve čtvrtek na ministerstvu vnitra a ministerstvu průmyslu a obchodu. V úterý se chystá na ministerstvo financí. Několik ministerstev si nechává Topolánek až na druhou polovinu srpna, kdy skončí vládní prázdniny. Dovolenou hodlají ministři čerpat mezi 28. červencem a 18. srpnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám