Hlavní obsah

Bezpečnost internetových prohlížečů: dejte si pozor na citlivá data

Velmi často se bezpečnost webového browseru měří podle počtu objevených závad v programu. Mnohem lépe však neprůstřelnost prohlížeče vystihuje doba, která uplyne, než je vydaná opravná záplata. Mluvíme tu o chybách, jejichž podstata je známa před vypuštěním záplaty, čímž vzniká prostor pro její zneužití.

Článek

Podle výzkumu pro Washington Post v dlouhodobém měření odhalených chyb propadl Internet Explorer 6 od Microsoftu, který byl během roku 2006 v ohrožení celkem 284 dní. Situace se s novým MSIE 7 zásadně zlepšila, ovšem průzkum stejného rozsahu zatím nikdo neuskutečnil.

V kontrastu s tímto číslem vystupuje prohlížeč Mozilla Firefox, jehož uživatelé brouzdali v nejistotě pouhých devět dní za rok. Tento scénář potvrzuje i poslední várka objevených chyb.

Firefox (2 i 3) trpí kritickou chybou, kterou ovšem objevila specializovaná firma a nikdo nezná bližší podrobnosti. U MS Internet Exploreru (6 i 7) je zato veřejně známá chyba při tisku webových stránek. Ta zatím nebyla opravena, a proto se nedoporučuje tisknout neznámé weby.

Chraňte se při elektronickém bankovnictví

  • Používejte dobře zabezpečený počítač s antivirem a firewallem
  • Pravidelně aktualizujte software
  • Nemějte při on-line platbách otevřeno více oken (například Skype, stahování videí z netu, nečtěte v tu chvíli jiné weby)
  • Nikdy neplaťte z internetových kaváren. Nevíte, jak mají chráněné počítače
  • Nenechte se nalákat na falešné e-maily, ve kterých se útočník vydává za úředníka banky a chce po vás číslo karty
  • Při platbě po internetu si ověřte důvěryhodnost serveru. Doporučujeme se platbám kreditkou přes net vyhnout
  • Pravidelně kontrolujte účet. Problémy ihned reklamujte ve své bance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám