Hlavní obsah

Do Varů přijel Christopher Lee, představitel Sarumana

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Karlovarský festival přivítal další mezinárodní hvězdu. Dorazil britský herec Christopher Lee. Šestaosmdesátiletý představitel temných rolí, charismatických mužů si zahrál ve více než 230 filmech. V posledních letech na sebe upozornil například rolí čaroděje Sarumana.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Christopher Lee s manželkou

Článek

Uhrančivá tvář, hluboký hlas, dva metry vysoká štíhlá postava a tajuplná tvář - takový je portrét britského herce ve filmovém světě. Temné typy hrál v nejrůznějších variacích včetně parodie. Čeští diváci si jej jistě pamatují jako Saruman v Pánu prstenů.

Spolu s Peterem Cushingem, jemuž byl často protihráčem nebo partnerem, patřil Lee dlouho k nejpopulárnějším hororovým hercům. Jednu ze svých nejlepších kreací předvedl v postavě fanatického vědce Mycrofta Holmese v melancholické komedii Soukromý život Sherlocka Holmese.

Herec s aristokratickými kořeny

Lee pochází z Londýna. Narodil se do rodiny plukovníka z burské války Geoffreye Trollopea Leeho a italské komtesy Estelly Marie Carandini. Celé jeho jméno zní Christopher Frank Carandini Lee.

Vzdělání získal v Summerfield Preparatory School a další studium absolvoval na Wellington College, kde si osvojil několik světových jazyků včetně švédštiny a ruštiny. Poté se několik let živil jako bankovní úředník. Za války sloužil jako pilot u speciální zpravodajské jednotky Královského vojenského letectva v Jižní Africe, Rhodesii a v Jugoslávii. Poté se věnoval jenom filmu.

:. U Grandhotelu Pupp se tísnili první nadšenci, kteří toužili po podpisu slavného herce.foto: Právo/Lukáš Táborský

V roce 1983 pobýval Lee v Praze v rámci natáčení hororu Howling II. Společně s Anthonym Nelsonem Keysem založil 1972 produkční společnost Charlemagne Productions, Ltd.

Operní zpěvák a golfista

Lee se ve volném čase věnuje golfu a opernímu zpěvu, jeho předci dokonce zakládali australskou operní společnost. Britové si jej považují. V televizní soutěži Největší filmové hvězdy se umístil na 31. pozici.

V roce 1973 mu byl ve Francii udělen odznak důstojníka Řádu umění a literatury a v roce 2001 mu královna Alžběta II. udělila hodnost velitele Nejvyššího řádu Britského Impéria (CBE).

Je autorem autobiografické knihy Tall, Dark and Gruesome (1977, Vysoký, temný a příšerný). V roce 1961 se oženil s Gitte Lee, s níž má jedno dítě.

Christopher Lee ve filmu

  • Před kamerou nejdříve dostával relativně menší role sportovců a šermířů,  například Hamlet, Moulin Rouge, Bílá velryba.
  • 1957 pronikl do mezinárodního povědomí rolí v hororu Frankensteinova kletba (r. T. Fisher). O dva roky později následoval Pes baskervilský, v roce 1962 Sherlock Holmes a náhrdelník smrti.
  • Počátkem 70. let zvolna opustil horory. Následovaly Tři mušketýři, Letiště 77.
  • Kritika velmi ocenila postavu zakladatele Pakistánského státu Mohammeda Ali Jinaha v životopisném Jinnah (r. Jamil Dehlavi, 1998).
  • V posledních letech jej v pozici velké mezinárodní hvězdy etablovaly role v hollywoodské sérii Hvězdné války (r. G. Lucas, 2002-2005) a trilogii Pán prstenů (r. P.Jackson, 2001-2003), postava čaroděje Sarumana.
  • S režisérem Timem Burtonem pracoval na filmech Ospalá díra (1999), Mrtvá nevěsta (2005) a Karlík a továrna na čokoládu (2005).
  • Nezaměnitelný hlas propůjčil postavám z řady filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám