Hlavní obsah

Za poslední rok školky se bude platit, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) na svém středečním jednání souhlasil s novelou ministra školství Ondřeje Lišky (SZ). Podle normy by od nového školního roku měli například rodiče nově platit za pobyt dětí v posledním ročníku mateřské školy. Novela také ruší omezení nejnižšího počtu dětí v malých školách, usnadňuje získání dalšího výučního listu v novém oboru a upřesňuje podmínky pro uznání zahraničních vysvědčení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

"Umožní to zřizovatelům místa ve školkách rozšiřovat. Ty poplatky mezi sto až pěti sty korunami se nyní rozprostřou na všechny tři ročníky, takže vlastně může dojít k jejich snížení," řekl Liška a dodal, že zákon nezavádí žádnou ekonomickou bariéru.

"Zákon umožní, že i ti rodiče, kteří na školku nemají, pokud to doloží, tak budou moci posílat své děti do školky i zadarmo, to je na rozhodnutí zřizovatele," zdůraznil ministr.

Novelu nyní dostanou k posouzení poslanci.

Krok Buzkové podle Lišky nezafungoval

Za umístění dítěte se v prvních dvou ročnících školky platí, zpoplatnění posledního ročníku mateřské školy zrušila někdejší ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) v roce 2005.

Podle Lišky však tento krok nesplnil účel a děti ze sociálně znevýhodněných rodin do mateřinek stejně nepřilákal. Podle materiálů ministerstva rok ve školce zadarmo způsobil nárůst dětí s odkladem povinné školní docházky a přetíženost školek.

Zákon myslí na děti s mentálním postižením

Novela rovněž rozšiřuje přípravný stupeň ze základních škol i na školy speciální. Díky tomu by mohly školy nově zaměstnat asistenta pedagoga. Změna má pomoci například dětem s mentálním postižením lépe se zapojit do výuky.

Z návrhu novely naopak v připomínkovém řízení vypadla úprava domácího a individuálního vzdělávání a úprava odvolávání ředitelů škol. Důvodem podle materiálů MŠMT je, že tyto návrhy potřebují ještě projednat. Školský zákon vstoupil v platnost v září 2004. Hlavní novinkou bylo zavedení rámcových vzdělávacích programů.

Od té doby prošlo několik novel zákona. Nedávno prezident Václav Klaus podepsal dvě. Podle nich budou žáci středních škol v roce 2010 skládat poprvé státní maturitu a zájemci o středoškolské studium si pak budou moci podávat přihlášku na tři školy.

Hlavní změny novely školského zákona
1. V oblasti předškolního a základního vzdělávání:
- zavedení přípravného stupně speciální základní školy
- upřesnění podmínek, za nichž lze konat komisionální přezkoušení žáků
- zrušení bezúplatnosti posledního ročníku mateřské školy zřizované státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí
2. V oblasti středního vzdělávání:
- nástavbové studium by mohly nabízet i ty školy, které v daném oboru vzdělání nezajišťují čtyřletý vzdělávací program v denní formě
- lidé s výučním listem by mohli získat ve zkráceném studiu nový výuční list v jiném oboru vzdělání
- zpřesnění podmínek pro uznání zahraničních vysvědčení
3. Další návrhy:
- zrušení omezení nejnižšího počtu dětí ve školách
- zpřesnění některých postupů při předávání údajů z dokumentace škol
- upřesnění náležitostí týkající se členství ve školských radách

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám