Hlavní obsah

Kouzlo venkovního osvětlení

Novinky, Petr Petříček , časopis Chatař a Chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré venkovní osvětlení nejen výrazně umocní půvab zahrady, ale zároveň umožní prodloužit čas v ní strávený a bezpečný pohyb v okolí celého domu i po setmění.

Článek

S dostatkem fantazie je možné nasvícením určitých částí zahrady dosáhnout skutečně velmi efektního a působivého účinku. Důležité však je dbát na to, aby jednotlivá svítidla, jejich tvar, povrchová úprava, velikost a rozmístění nenarušila celkový ráz zahrady. Jiný typ osvětlení se hodí do japonské zahrady, jiný typ do okolí moderní vily a zcela odlišný na chalupu.

Obecně platí, že výkon zahradních svítidel může být ve srovnání s těmi používanými k osvětlení interiéru výrazně menší. Zahrada nemusí po setmění oslňovat září světel. Stačí v přijatelné míře osvětlit cestu, případně zvýraznit zajímavé zahradní partie, solitéry nebo stavební prvky (altán, jezírko, vodotrysk).

K osvětlení chodníků a cest by měly jednotlivé bodové zdroje mít výkon asi 10 W. Pro osvětlení zajímavých partií, například křivolakých větví velkého stromu, je zapotřebí zdroje o výkonu i 50 W. Důležité je také rozmístění světel v terénu s ohledem na možnost oslňování osob na zahradě, lidí za okny v domě, ale třeba i sousedů nebo kolem jedoucích řidičů.

Velmi úsporná jsou zápustná LED bodová svítidla

Bezpečný pohyb

Pro skutečně bezpečné venkovní osvětlení je důležité, aby bylo instalováno tak, že se rozsvítí ve chvíli, kdy na chodníky a cestičky v zahradě vstoupí člověk. Z tohoto hlediska je ideální využití čidel, která aktivují světlo právě v reakci na pohyb osob po zahradě.

Gardena hřibové svítidlo pro osvětlení cest a vjezdů.

Zahradní osvětlení může být přenosné nebo nainstalováno napevno. Levnější je systém nízkonapěťový v podobě jednoduché stavebnice o napětí 12 nebo 24 V. Důležité je umístění transformátoru na suchém a bezpečném místě, chráněném před povětrnostními vlivy. Osvětlení uvedeme do provozu jednoduchým zapojením zástrčky do sítě. Tento systém má bezpečný provoz a umožňuje vést vodiče po zemi. Najde své uplatnění zejména při sezónním využití například na chatě či chalupě.

Jinou variantou zahradního osvětlení vhodnou pro chalupáře jsou svítidla s akumulátorem nebo solární systémy. Každé svítidlo je zcela samostatné a není třeba je propojovat kabely. Jejich instalace je jednoduchá a při nízkých pořizovacích nákladech umožňují velkou variabilitu (umístění osvětlení můžeme během roku podle potřeby měnit).

Sloupková lampa s dřevěným krytem

Vysokonapěťové systémy

Tento typ zahradního osvětlení musíme lépe promyslet, protože jeho instalace je náročnější a je zabudováno natrvalo. Kabely, zajištěné proti dešťové vodě, se ukládají pod zem. Vysoké napětí je nebezpečné životu a vyžaduje tedy, aby síťové rozvody řešil odborník s odpovídající elektrotechnickou kvalifikací. Kompletně provedené rozvody musí být prověřeny odbornou revizí.

Než se rozhodnete nakupovat, vyplatí se dobře si rozmyslet, kolik můžete do osvětlení investovat a jaký typ bude pro váš dům či rekreační objekt nejvhodnější. Po realizaci vysokonapěťového systému osvětlení je však už další starost o ně minimální a prakticky bez dodatečných nákladů.

Posviťte si levně

Již zmiňované osvětlení solárními lampami má velkou výhodu v ušetřené elektrické energii. Mohou osvětlovat přístupové cesty, chodníčky a další místa pro lepší orientaci v noční zahradě.

Velkou předností solární lampy je také nepoměrně snazší instalace oproti klasickým svítilnám napájeným z elektrické sítě. Nemusíme rozkopat celou zahradu pro pokládku kabelů. Žádné kabelové vedení tento typ osvětlení nepotřebuje. Svítilny pouze nainstalujeme na betonovou podložku, kterou do země přichytíme zpravidla třemi nerezovými šrouby.

Solární lampy by samozřejmě měly být umístěny tak, aby byly vystaveny co nejvíce slunečnímu svitu. Tím se solární panel přes den dostatečně nabije a LED dioda nám pak za tmy může poskytnou osm hodin kvalitního osvětlení. Životnost diody při této zátěži je až sto tisíc hodin, což znamená, že si na zahradě můžeme zdarma svítit celých 35 let.

Solární lampa ZPA

Správný výběr svítidla

Podle toho, na co si chceme posvítit, vybíráme jednotlivé typy svítidel. Na chodníky a cesty jsou nejvhodnější nižší sloupkové svítilny. Na zdi domu u jeho vchodu nebo pro vjezd do garáže použijeme nástěnné svítidlo. Do umělé vodní nádrže můžeme zase umístit ponorný reflektor, který je neustále pod vodou. K dispozici jsou také bodové reflektory k nasvícení detailů a plastik, nebo zapuštěná svítidla či přenosné světelné stojany.

Nevhodná jsou plastová svítidla, která se s kovovými nedají srovnat. Plasty se na zahradě nehodí téměř nikam a navíc rychle stárnou a opotřebovávají se vlivem ultrafialového slunečního záření, vysokých teplot v létě a mrazů v zimě. Kovové lampy jsou mnohem trvanlivější a vhodnější, zvláště vyskytuje-li se kovový prvek i v zahradě například ozdobná mřížka nebo kovový plot.

Reklama

Výběr článků

Načítám