Hlavní obsah

Soudce vydal evropský zatykač na světovou šampiónku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V osmdesátých a devadesátých letech sbírala na evropských i světových soutěžích jednu medaili za druhou. Jeden z největších talentů, jaký kdy český sportovní rybolov měl, žije nyní jako psanec. Držitelka dvaceti titulů světové a evropské šampiónky v rybolovné technice Michaela Křížová nechodí k plzeňskému soudu, kde se má zpovídat ze zpronevěry miliónu a půl korun.

Článek

Soudci Vladimíru Žákovi, který už několikrát kvůli její nepřítomnosti musel projednávání případu odložit, došla trpělivost. „Rozhodl jsem o vydání evropského zatykače. Obžalovaná se dlouhodobě zdržuje na Kanárských ostrovech. Stále slibovala, že k soudu dorazí ale nikdy nepřišla. Naposledy se vymlouvala na to, že nemá v pořádku cestovní doklady,“ řekl v pondělí Právu soudce. Na základě zatykače by měla španělská policie Křížovou zadržet a vydat do ČR.

Šampiónka zmizela v dubnu 1999, kdy se o ni začala zajímat kriminálka v souvislosti s podezřením, že jako účetní plzeňské rybářské organizace zpronevěřila 1,5 miliónu korun. Žalobu na ni podalo státní zastupitelství v roce 2006.

Získala desítky medailí

„Zádrhel byl v tom, že podezřelá žena utekla. Měli jsme problém dokončit přípravné řízení. Nejprve nebyly splněny podmínky proto, aby bylo vedeno řízení jako proti uprchlému. Museli jsme například prokazovat, jestli opustila území republiky v úmyslu vyhnout se trestnímu řízení,“ vysvětlila už dříve šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Křížová dala souhlas, aby se soudní jednání konalo v její nepřítomnosti. „Já jsem ale trval na její účasti u soudu. Napsala totiž dopis, ve kterém se zmínila o tom, že jsou v této věci namočeni jiní lidé. Z jejího vyjádření dále vyplynulo, že by tam mohla být nižší škoda než je popsaná v obžalobě. Proto chci, aby to vysvětlila,“ uvedl Žák.

Pokud bude Křížová vydána zpět do ČR, soud na ni uvalí vazbu. „To je samozřejmě velmi pravděpodobné. Hrozilo by totiž, že zase zmizí,“ uzavřel soudce.

Pokud bude Křížová vydána zpět do ČR, soud na ni uvalí vazbu. „To je samozřejmě velmi pravděpodobné. Hrozilo by totiž, že zase zmizí,“ uzavřel soudce.

Křížová odstartovala svoji závodní kariéru už v deseti letech. Od té doby postupně získala šestadvacet medailí na různých mezinárodních soutěžích. Stala se jednou z nejúspěšnějších reprezentantek českého sportovního rybolovu. Ještě během závodění nastoupila jako účetní do místní rybářské organizace v Plzni.

„S těmi penězi to prasklo až když jsme zjistili, že na účtu nemáme ani korunu. Později vyšlo najevo, že měsíčně převáděla z našeho konta sto tisíc korun na svůj účet. Nejprve vykazovala fiktivní faktury, pak už si nedávala práci ani s tím, jak to maskovat,“ řekl jeden z dřívějších funkcionářů poškozené organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám