Hlavní obsah

Hovorka: kdyby lidé věděli, co chystá Julínek, ODS by nevolili

Právo, dan

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka je znám svou kritikou reformy ve zdravotnictví, kterou prosazuje ministr Tomáš Julínek (ODS). Hovorka v rozhovoru pro páteční Právo uvedl, že pokud by lidé znali obsah reformy, ODS by to poškodilo v podzimních volbách.

Článek

Podpoříte návrh ČSSD na širší rušení poplatků?

V tuto chvíli je pro nás důležitější záležitost, která se týká zdravotnických zařízení a fakultních nemocnic, a zdravotnická reforma jako taková. Podpořím, jak je to předloženo koalicí.

Budete chtít, aby se poplatky ještě korigovaly?

Nebudeme chtít ustoupit v kategorii do 18 let a u důchodců nad 70 let, na zvážení je otázka poplatků za recept, zejména jejich výše.

Kdy toho budete chtít dosáhnout?

Nechci říkat přesný termín. Domluvím se s ostatními a budeme hledat řešení. Možná že sama ODS bude chtít před volbami předložit nějaký širší návrh, který by znamenal další osvobození problematických skupin.

Co říkáte tomu, že ministr Julínek odložil jednání o zákonech o zdravotních pojišťovnách a fakultních nemocnicích?

Je to z důvodu tlaku politických partnerů a také kvůli tlaku hejtmanů ODS. Tam je totiž panická hrůza z toho, kdyby vyšlo najevo, co je obsahem reformy. Zhoršilo by to jejich pozici v krajských volbách.

Co by mělo vyjít najevo?

Veřejnost moc neví, co je obsahem těch tří zákonů. Pokud by se to na veřejnost dostalo, tak by si lidé uvědomili, že nejde o reformu zdravotnictví, ale o převod zdravotnických zařízení téměř do soukromé sféry. To by znamenalo ohrožení pacientů, protože nejsou jasně definovány standardy péče. Ty by definovaly soukromé zdravotní pojišťovny. Bylo by na jejich libovůli, zda by byla péče uhrazena, nebo ne.

Máte výtky k těm návrhům, které chce ministerstvo zdravotnictví předložit k jednání?

Bezproblémový je návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Problémy obsahuje zákon o specifických zdravotních službách a zdravotních službách. Myslím, že v původní podobě nemohou být přijaty. Určitě je budeme připomínkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám