Hlavní obsah

Sněmovna schválila zákon proti týrání zvířat, vypustila norování

Novinky, znk
PRAHA

Poslanci ve středu schválili novelu zákona zvířat proti týrání. Tou se Sněmovna zabývala už v březnu, tehdy ale nepřehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Ve středu schválená verze již neobsahuje kontroverzní paragraf o kontaktním norování. Poslanci schválili novelu hned v prvním čtení, nyní ji posoudí Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (vpravo) zákon zlepšuje situaci zvířat.

Článek

Ze 182 přítomných zákonodárců pro zákon hlasovalo 149 poslanců, proti nebyl nikdo. Vláda předložila poslancům verzi zákona, ve které jim ji vrátil Senát, tedy bez kontaktního norovaní.

"Je mi líto, že kvůli norování byl poslán ke dnu zákon, který podstatně zlepšuje situaci zvířat," řekl před hlasováním ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Novela zákona přináší v mnoha bodech zlepšení současné situace v oblasti ochrany zvířat. Nově stanovuje například v souladu s evropskou legislativou maximální délku cesty na jatka, která tak po Česku nesmí trvat déle než osm hodin. Norma také zakazuje, aby se ptákům při přepravě poškozovala a přistřihávala křídla kvůli tomu, aby nemohli uletět.

Pokusy na zvířatech jen pokud neexistuje alternativa

Provádět pokusy na zvířatech bude povoleno jen tehdy, pokud prokazatelně neexistuje jiná možnost. Norma rovněž zavádí ochranu zraněných volně žijících zvířat a úpravu činnosti záchranných stanic. Zakazuje dále dětem do 15 let, aby kupovaly zvířata. Chovatelem zvířat, která mohou být nebezpečná a vyžadují zvláštní péči, se mohou stát jen dospělí.

Schválená předloha také mimo jiné zpřísňuje tresty za týrání. V případě, že člověk nezabrání týrání či usmrcení zvířete, čeká jej pokuta až půl miliónu korun. Pokutu až 200 000 korun mohou dostat lidé propagující týrání zvířat nebo kteří se o ně špatně starají.

Poslanci schválili novelu loni v prosinci, "obohatili" ji ale o ustanovení, které umožňovalo při výcviku loveckého psa cvičení na jiném živém zvířeti (tzv. kontaktní norování). Senát v lednu novelu vrátil poslancům, ti ale jeho námitky přehlasovali. Prezident ale v únoru zákon nepodepsal a vrátil jej Sněmovně, které se veto nepodařilo přehlasovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám