Hlavní obsah

Havárie letadla v Súdánu si vyžádala nejméně 28 obětí

Novinky, ČTK, vm, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM
Aktualizováno

Letoun s více než 200 lidmi na palubě havaroval při přistání na letišti v súdánském Chartúmu. Súdánská televize nejprve hovořila o stovce mrtvých a ukazovala záběry letadla, které bylo v plamenech. Pozdější bilance uváděla nejméně 28 mrtvých s tím, že 123 lidí nehodu přežilo, ale dalších 66 se stále pohřešuje.

Článek

Stroj Airbus A310, jemuž se jeden z motorů vzňal při přistávacím manévru, po dosednutí sjel z dráhy, vzápětí se otevřely nouzové dveře. Následně se plameny rozšířily na celé letadlo.

Na palubě letadla súdánských aerolinií Sudan Airways bylo podle televize 203 pasažérů a 14 členů posádky.

Podle velitele súdánské policie Muhammada Nadžíba se mohlo většině cestujících podařit z hořícího letounu uniknout. Jak se jim to mohlo podařit, však už neuvedl.

Letadlo normálně přistálo, pak teprve vybuchl motor, tvrdí šéf letiště

Nehodu podle Nadžíba způsobilo špatné počasí, v době přistání řádila v Chartúmu písečná bouře, která omezovala viditelnost.

Ředitel letiště v Chartúmu Jusuf Ibrahím však tuto variantu vyloučil. "Letadlo...přistálo bezpečně v Chartúmu a pilot hovořil s řídící věží...V tu chvíli vybuchl jeden z motorů a letadlo začalo hořet," řekl. "Byl to technický důvod," dodal.

Podle Ibrahíma "přijaly nemocnice v Chartúmu velký počet zraněných".

Podle súdánské televize se hasičům již podařilo oheň, který zničil horní část trupu letadla, zlikvidovat. Záchranné práce pokračují.

Podle súdánské televize se hasičům již podařilo oheň, který zničil horní část trupu letadla, zlikvidovat. Záchranné práce pokračují.

Letadlo startovalo v syrském Damašku a do Chartúmu letělo s mezipřistáním v jordánském Ammánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám