Hlavní obsah

Diplomaté se v Dublinu dohodli na zákazu kazetových bomb

DUBLIN

Diplomaté vyjednávající na konferenci v Dublinu oznámili, že dospěli k dohodě o zákazu výroby kazetových bomba a o zničení jejich zásob do osmi let. Stalo se tak krátce poté, co britský premiér Gordon Brown slíbil vyřadit tyto zbraně z britské výzbroje. Hlavní výrobci a uživatelé bomb se však konference neúčastnili.

Článek

Kazetové bomby jsou naplněné stovkami malých náloží, které se rozptýlí po rozsáhlém území, některé však nevybuchnou ihned. Ty mohou "spát" i několik let a pak zabíjet a mrzačit i po skončení konfliktu, často civilnímu obyvatelstvu.

"Rozhodli jsme se po dlouhých debatách, že bychom měli pomoci překonat překážky k dosažení mezinárodní dohody o zákazu kazetových bomb," prohlásil Brown před novináři. "Rozhodli jsme se, že vyřadíme všechny tyto naše bomby," řekl. Zároveň vyjádřil naději, že i další země budou následovat britského příkladu.

Krátce poté následoval průlom na konferenci v Dublinu, kde deset dnů o zákazu této munice jednají zástupci 109 zemí. "Text akceptovaly všechny delegace," uvedl mluvčí irské diplomacie.

Avšak návrh dohody podle agentury AP nejspíš umožní zemím, které zbraně se submunicí zakážou, spolupracovat se státy, které se k zákazu nepřipojí. Rovněž ponechá otevřené dveře pro příští generaci "chytřejších" kazetových bomb, které budou zasahovat cíl přesněji, jinak se samy zničí.

Proti jsou USA, Čína i Rusko

Jednání v Dublinu se neúčastní hlavní výrobci a uživatelé těchto bomb - USA, Čína, Rusko, Indie, Pákistán a Izrael.

Dublinská konference je nicméně dosavadním vyvrcholením procesu, který loni v únoru začal v norském hlavním městě Oslu, kde 46 zemí, včetně České republiky, vyzvalo, aby byl do roku 2008 vydán zákaz kazetové munice.

Konečný dokument z Dublinu bude na začátku prosince v Oslu předložen k podpisu všem státům, včetně těch, které nyní na konferenci nejsou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám