Hlavní obsah

Barroso a Topolánek věří v úspěch Lisabonské smlouvy

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Evropské komise José Barroso a premiér Mirek Topolánek jsou přesvědčeni, že EU a všechny její členské státy stihnou ratifikovat lisabonskou reformní smlouvu do konce letošního roku. Dokument by tak mohl v roce 2009 vstoupit v platnost.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Evropské komise José Barroso a premiér Mirek Topolánek

Článek

„Věřím, že bude schválena. Doufám v to,“ zdůraznil ve čtvrtek Barroso na tiskové konferenci po jednání s Topolánkem v Praze. Nasvědčují tomu podle něj i informace, které má od jednotlivých evropských vlád. Také český premiér je optimistou. „Velmi silně v to věřím,“ prohlásil.

Z 27 členských zemí EU ratifikovalo dokument už třináct. Český parlament se smlouvou teprve začal zabývat. Senát ale požádal v dubnu ústavní soud, aby přezkoumal, zda je dokument v souladu s českou ústavou.

Barroso vyzdvihl význam lisabonské smlouvy, která má reformovat instituce EU namísto neschválené euroústavy. Ocenil také přípravy ČR na unijní předsednictví v 1. pololetí 2009, tedy v době, kdy se EU začne smlouvou řídit. Česko podle něj bude stát v čele EU ve „velmi zajímavé době“ zásadních změn. „Půjde o zlomový okamžik,“ dodal.

V této souvislosti chválil českou vládu za motto, které si pro předsednictví vybrala - Evropa bez bariér. „To je přesně to, co si Evropská komise přeje. Potřebujeme volný pohyb pro všechny evropské občany, potřebujeme volný pohyb zboží a služeb, potřebujeme více konkurence,“ zdůraznil Barroso, kterého přijal také prezident Václav Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám