Hlavní obsah

Inspirace světovými trendy pro rok 2008 - minimalismus ve znamení luxusu

Pokračuje doba minimalismu, který se ale halí do luxusních závojů, do krajky, stříbra, do zlata. Minimalistické a strohé nábytkové kusy zdobí textilní potisky různých stylů. V kurzu jsou velké květinové vzory, výšivky všeho druhu, štepování na polštářích a atmosféra místností nese mystický nádech. Veletrhy Heimtextil, pařížský veletrh a milánský veletrh představily trendy roku 2008.

Článek

Milánský veletrh nábytku byl ve znamení nových materiálů. Mohli jsme vidět vázy z kamene, lampy z papíru, velké ornamenty, tmavá dřeva v kontrastu s blyštivými látkami - se zlatem, stříbrem a výšivky všeho druhu. Zrak přecházel nad tou pestrou paletou trendů.

.: Minimalismus a polštáře s výrazným květinovým vzorem.foto: Vladimíra Štorchová

Na pařížském mezinárodním veletrhu nábytku a interiérového designu jsme zase mohli se zájmem sledovat, jak se budou letos míchat styly, které koketují s kýčem. Inspiraci přední designéři letos nalezli až v padesátých letech, inspirují se ale i šedesátými a sedmdesátými lety.

.: Intarzie - vykládání tmavého dřeva jiným materiálem.foto: Vladimíra Štorchová

Velkou inspirací je film "Casablanca" se svými elegantními a luxusními interiéry. Černobílou klasikou v interiéru nic nezkazíte. Hra s pozitivem a negativem se stále ještě hraje a je in i v letošní sezóně.

Inspirace magií je letos v kurzu

Veletrh Heimtextil ve Frankfurtu, mezinárodní veletrh interiérového textilu, také navrhl směr letošních trendů. Půjde o to být "vizionářský", "originální", "magický" a "mít náboj". Magie se skutečně odráží na nábytkové i textilní tvorbě mnoha designérů.

.: Květinová expozice Stopka. Květinové vzory a přírodniny jsou zase in.foto: Novinky / Eva Rajlichová

Letos zůstávají v kurzu tmavá, těžká a vzácná dřeva - mahagon, eben, teak, stejně tak jako tmavé barvy, včetně černé, ty tvoří podkres pro vyniknutí krajek a lesku všeho druhu. Lesk je kolikrát až nepříjemným a oslňujícím. Designéři s ním pro tento rok opravdu nešetří.

.: Pohodlí a zlato jsou letos v kurzu. Bohužel jde často o kýč.foto: Vladimíra Štorchová

Z tmavého pozadí vystupuje zlato a stříbro. To najdeme na polštářích, povlečení, na vázách apod. Kovové předměty a vše, co se leskne si letos najde místo v našich domovech, zrcadlení a odrazy budou vrhat světlo do jinak tmavých místností a vytvářet tak mystickou atmosféru.

Historizující jemné motivy vévodí doplňkům a tapetám

Zámecké motivy a historizující tapety zůstávají i pro letošní rok trendy. Ke slovu přicházejí i japonské motivy a jemné vykrajování, vyřezávání nábytkových stolků apod. I nábytek vypadá jakoby byl krajkovaný. Často má bílou barvu.

.: Koupelna Regia, krajkové prořezávání nábytku.foto: Vladimíra Štorchová

Lesky a záblesky se odrážejí do tmavě vymalovaných místností, jejichž doplňky často tvoří různé přírodniny. Ekologie se letos dostává ke slovu a setkáváme se s přírodními motivy i s předměty inspirovanými přírodou. Třeba koberce letos připomínají trávník. Vlas koberců je stříhán na krátko i na dlouho a vzniká tak skutečný dojem, že jdete po opravdovém trávníku.

.: Textilní tapety se zlatým motivem. foto: Právo/Václav Jirsa

Veškeré předměty ale musí být v prvé řadě plně funkční. Krása nábytku ani textilu nesmí být na úkor jeho funkčnosti. Novinkami jsou skládací a rozkládací stoly, které se rozkládají v půli stolu, při jejich rozložení se ve stolu objeví kuchyňské náčiní, příbory, talíře apod.

.: Moderní zůstávají nápisy na nádobí i na ložním prádle. foto: Vladimíra Štorchová

Nábytkoví návrháři letos sází na touhu klientů uspořit prostor. Dětský pokoj, který vmžiku složíte, stejně jako křeslo, které se rychle změní v prostornou postel se staly předmětem zájmu pro mnohé designéry, kteří jim dali moderní vzhled a snažili se uvažovat nad prostorovými možnostmi běžného člověka a přesto mu dopřát maximum pohodlí.

Reklama

Související články

Minimalismus v koupelně

Koupelny procházejí stejně jako celý interiér čas od času módními vlnami. Každý rok designéři představují nové a lepší materiály, tvary a funkce. Na výstavách,...

Výběr článků

Načítám