Hlavní obsah

Mobilní domy jako levná alternativa bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavou alternativu pro ty, kteří nemají dostatek financí, aby si pořídili nemovitost za hotové, anebo se jim nechce platit nájem či splácet hypotéku, představuje bydlení v mobilním domě, neboli mobilheimu. Je to napůl karavan a napůl obytný dům a kromě možnosti svobodně ho přesouvat má mnoho dalších výhod.

Článek

Mobilheim vznikl před 40 lety v USA a v západní Evropě, zejména v Británii a Holandsku, kde je velice oblíbený dodnes. Využívá se pro rekreační účely, ale i k trvalému bydlení a také jako kancelář nebo ubytovna, což uvítají zejména drobní podnikatelé.

Bývá vybaven nábytkem i sociálním zařízením, ale lze samozřejmě vybrat i vlastní interiér. Stejné je to i s celkovou konstrukcí. Kromě toho, že firmy vás nechají, abyste si rozvržení pokojů navrhli sami, je také možné spojovat dohromady více modelů, do tvaru „L“ nebo „U“.

Interiéry
Krémové provedení kuchyněInteriér modelu Evasion
LožniceInteriér modelu Eurolux Star

Díky ocelovému podvozku s kolečky je možné dům jednoduše přesouvat na kratší vzdálenosti. Pro delší cestu je třeba objednat si příslušné transportní zařízení. Jelikož stavba není pevně spojená se zemí, nevyžaduje se u ní klasické stavební povolení.

Menší a starší modely jsou k sehnání i za částky menší než 100 000, jejich rozměr se většinou pohybuje mezi 7 - 10 na 3 metry. Pokud máte náročnější vkus, můžete si pořídit nový model, jehož cena se většinou pohybuje kolem 500 000 korun.

Přepravu většinou zajišťuje přímo firma, od které si mobilheim koupíte. Foto: Mobilheim Centrum CZ

I když se na první pohled může zdát, že se jedná pouze o variantu karavanu, nabízí mobilheim mnohem širší využítí. Narozdíl od karavanu je větší a prostornější, má robustnější konstrukci a díky svým tepelně izolačním vlastnostem je předurčen k celoročnímu provozu.

Samozřejmě i přesto lze mobilheim používat jen pro rekreační účely. Mnoho českých i zahraničních, například chorvatských kempů má v nabídce pronájem prostor určených právě pro umístění vašeho mobilheimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům za cenu bytu

Zkušenosti posledních let potvrzují stoupající zájem o bydlení v dřevostavbách. Jednak proto, že moderní technologie umožňují zdravotně nezávadné bydlení,...

Dům, který roste s námi

Modulové domy koncipované jako stavebnice - tak se s úspěchem staví už čtyřicet let v Kanadě, USA nebo v Austrálii. Zatímco v těchto zemích je hlavním důvodem...

Výběr článků

Načítám