Hlavní obsah

Lidé v JAR útočí na cizince, viní je za sociální potíže

– REIGER PARK
Novinky, DPA, BBC, rei

Na šest tisíc lidí uniklo v Jihoafrické republice před vlnou násilných akcí proti cizincům. Podle humanitárních organizací zemřelo při víkendových protestech 22 lidí. Hněv Jihoafričanů se obrací zejména proti uprchlíkům ze Zimbabwe, kteří vlast opustili ze strachu před politickou perzekucí.

Článek

Podle reportérky BBC v Johannesburgu se imigranti stali obětními beránky. Místní obyvatelé je vinní ze zodpovědnosti za společenské problémy jako nárůst nezaměstnanosti, zločinnosti či neutěšenou situaci v oblasti bydlení.

Odhaduje se, že v zemi žijí na tři milióny lidí jen ze Zimbabwe. Zimbabwané překračují hraniční řeku Limpopo kvůli povolebním nejistotám v rodné zemi, perzekuci ze strany prezidenta Roberta Mugabeho a hladu.

Lidé v JAR však situaci těžce nesou. Podle zpráv pozorovatelů centrum Johannesburgu připomínalo o víkendu válečnou zónu. Proti rozlíceným davům musela zasáhnout policie slzným plynem a gumovými projektily. Zatkla přes 200 lidí, z nichž několik je obviněno mimo jiné i ze znásilnění. Prchající cizinci hledali úkryt na policejních služebnách či v kostelech.

Metodistický biskup Paul Veryn vyzval k vyhlášení výjimečného stavu. „Myslíme si, že situace je natolik vážná, že ji policie už nemá pod kontrolou,“ řekl. Jeho slova dokreslují titulní strany několika pondělních jihoafrických deníků se snímkem na ulici upáleného muže.

V Zimbabwe před druhým kolem voleb dusno

Nestálá politická situace v Zimbabwe od voleb z konce března mezitím pokračuje. V parlamentních volbách sice vyhrála opozice, v prezidetských však žádný z kandidátů podle úřadů nedostal většinu. Druhé kolo se má uskutečnit 27. června.

Do země se plánoval vrátit lídr opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Morgan Tsvangirai. Jeho strana však oznámila, že návrat odložil, protože armáda údajně plánovala Tsvangiraie zastřelit. Šéf opozice je prý jedním z 36 až 40 lidí na seznamu, jež mají zemřít.

Vládní strana to popírá, stejně jako obviňování z perzekuce opozičních příznivců. Těch mělo od konce března zemřít nejméně 30 a další byli zbiti.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimbabwská opozice je terčem dalších útoků

Ve středu bylo zadrženo padesát příznivců zimbabwské opozice poté, co vstoupili do stávky. Vláda obvinila opoziční Hnutí pro demokratickou změnu, že výzvou...

Ze Zimbabwe denně uteče přes tisíc lidí

Kvůli povolebním nejistotám a stupňování tlaku vůči opozici ze strany prezidenta Roberta Mugabeho opustí Zimbabwe denně přes tisíc lidí. Většinou utíkají přes...

Výběr článků

Načítám