Hlavní obsah

Langer: O šikaně při kontrolách u sousedů nám dejte vědět

PRAHA

Máte pocit, že vás policisté při silničních kontrolách v sousedním Rakousku a Německu šikanovali? Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) byste o tom měli dát vědět českým úřadům. Pokud by se skutečně prokázalo, že Rakušané a Němci se při kontrolách na Čechy speciálně zaměřují, je Langer podle svých slov připraven přijmout protiopatření.

Článek

"Nepřichází v úvahu, aby hraniční kontroly byly nyní skryté pod kontrolami ve vnitrozemí,“ řekl v pátek Langer na tiskové konferenci ke dvoudennímu setkání ministrů vnitra takzvaného Salcburského fóra v Praze.

Úřad podle něj zatím nezaznamenal výrazný počet podnětů od Čechů cestujících po Rakousku, naopak z Německa jsou takových podnětů desítky. 

Platter: Rakousko si do kontrol nenechá od Česka mluvit 

O záležitosti diskutoval Langer na pracovní snídani se svým rakouským protějškem Güntherem Platterem. Ten potvrdil, že Rakušané zesílili po rozšíření schengenského prostoru kontroly v příhraničí, ale kritiku ze strany českých řidičů i politiků rozhodně odmítl. Uvedl, že do vnitřních bezpečnostních opatření si Rakousko nenechá od Česka mluvit.

O opatřeních na německém území bude jednat policejní prezident Oldřich Martinů koncem května s vedením německé policie. Hlavním tématem bude podle něj vyvážený přístup policistů k občanům. Langer již dříve pohrozil, že problém příhraničních kontrol v Rakousku a Německu může otevřít i na jednání ministrů vnitra Evropské unie.

Zesílené kontroly jen během šampionátu 

Ministři se během dvoudenních jednání věnovali i znovuobnovení hraničních kontrol během nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy. Platter v této souvislosti uvedl, že Rakousko tyto kontroly neobnoví na celé období, ve kterém se bude turnaj konat, ale pouze před vytipovanými utkáními a po nich.

"Jsem velmi rád, že se nejedná o plošné, dlouhodobé znovuzavedení kontrol. Garantujeme maximální spolupráci a posíláme naše policisty přímo do Rakouska,“ reagoval na jeho slova Langer.

Během pražského setkání se šéfové resortů vnitra devíti evropských států věnovali také vyšší bezpečnosti na silnicích, především v souvislosti s kamiónovou dopravou. Tu chtějí díky intenzivnější výměně informací lépe koordinovat a také výrazně omezit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám