Hlavní obsah

Romští bratři dostali 13 a 23 let za vraždu krajana

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dva romští bratři odešli ve čtvrtek od Krajského soudu v Hradci Králové s tresty 13 a 23 let za to, že napadli svého krajana Miroslava Mihála (43) ze Slovenska tak brutálně, že to nepřežil. Byli odsouzeni za vraždu, spáchanou ve spolupachatelství a tresty si budou odpykávat v nejtěžší věznici.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jeden z obžalovaných bratrů Nanárových

Článek

Radko Nanárovi (24) soudci udělili 13 let a vyhoštění z ČR na neurčito, Jozef Nanár (35) dostal jako zvlášť nebezpečný recidivista úhrnný trest 23 let. Soud jej totiž uznal ještě vinným z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a pokusu ublížení na zdraví, jichž se dopustil tři týdny před Mihálovou vraždou. Se zbytkovým trestem, který si ještě musí odpykat za předchozí trestný čin pohlavního zneužití, by se starší z bratrů neměl podívat na svobodu bezmála 25 let.

Vražda se stala v opuštěném domě v Trutnově koncem loňského října. Oba bratři po předchozí pitce a následné hádce napadli Mihála v úmyslu jej zabít. Jozef Nanár dvakrát uhodil Mihála dlaní do obličeje a pak jej nejméně dvakrát zezadu udeřil kovovou židlí do zad a hlavy.

Oba pak podle znění verdiktu kovovými částmi židle opakovaně bili Mihála do různých částí těla a nejméně jednou jej kopli do obličeje. Způsobili mu řadu zranění, neposkytli mu pomoc a bezmocného Mihála pak nalezl náhodný chodec. V trutnovské nemocnici Mihál zemřel tři dny po útoku a příčinou smrti byla rozsáhlá zranění, která mu bratři způsobili.

Vinu svalovali jeden na druhého

Nanárové u soudu nepopřeli, že ke konfliktu došlo a že při něm Mihál utrpěl zranění, jenže vinu svalovali jeden na druhého. „Brácha sprostě urážel mou družku a moje děti. Dal jsem mu facku, vložil se do toho Mihál a tomu jsem dal taky facku. Pak jsem popadl židli, chtěl jsem s ní bráchu praštit, ale zavadil jsem s ní o zeď, ona se rozpadla a nedopatřením jsem uhodil Mihála,“ vypovídal dvanáctkrát trestaný Jozef. Dále řekl, že Radko poté začal Mihála tlouci nejen kovovými částmi židle, ale i těžkým dřevěným hranolem.

Radkova verze byla opačná. „Brácha Mihála mlátil a nařídil mi ať ho praštím taky, jinak že mě zbije. Bráchy jsem se bál a tak jsem řekl: Miro promiň a dvakrát nebo třikrát jsem ho taky uhodil,“ uvedl.

Verdikt není pravomocný, oba bratři se okamžitě odvolali. Státní zástupkyně Lenka Faltusová se v případě Radko Nanára vzdala práva na odvolání, u Jozefa si ponechala lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám