Hlavní obsah

Po deštivém víkendu se prudce ochladí, na hory se vrátí sníh

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ledoví muži letos přeci jen přijdou, budou mít ale týdenní zpoždění. Ukazují to čerstvé meteorologické modely, podle kterých po slunečném a téměř letním počasí posledních dnů vtrhnou do České republiky dvě studené fronty za sebou. Po té druhé na české území začne proudit chladný vzduch od severu, který zřejmě přinese na nejvyšší vrcholky českých hor opět sněhové srážky.

Článek

Během čtvrtka bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu, odpolední maxima tak vyšplhají až na nadprůměrných a letních 26 stupňů. "Už odpoledne se začnou vyskytovat poměrně intenzivní bouřky společně s přívalovými srážkami,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že v Jizerských a Orlických horách může napadnout až 15 milimetrů během 20 minut.

"Během noci na pátek začne přicházet studená fronta od severozápadu, která přinese oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle se objeví bouřky,“ pokračovala Honsová. Páteční maximální teploty už budou nižší, a to v rozmezí 18 až 22 stupňů.

Víkend: v sobotu déšť jen na Moravě, v neděli všude

"V sobotu očekáváme polojasno až oblačno, zejména na Moravě a ve Slezsku s deštěm. Spadnout by mohlo až pět milimetrů srážek, v Čechách by ale ještě pršet nemělo,“ uvedla Honsová. Teploty půjdou přechodně nahoru, rtuť vystoupí na 20 až 24 stupňů.

Další frontální systém přijde v neděli. Dešťové srážky zasáhnou celé území České republiky. V Čechách se maximální teploty zastaví na 16 stupních, na Moravě vystoupí ještě ke dvaceti stupňům.

Po víkendu dorazí opoždění ledoví muži

"Po nedělní studené frontě začne do České republiky proudit velmi chladný vzduch od severu. Dalo by se říci, že ledoví muži přijdou s týdenním zpožděním,“ řekla Honsová s tím, že se bude jednat o stejný meteorologický jev, ke kterému dochází touto dobou téměř každoročně.

"Pondělí, úterý a středa proprší, bude zataženo s deštěm. Odpolední teploty se budou pohybovat v intervalu 9 až 13 stupňů, v západních Čechách bude zřejmě ještě chladněji, pouze do osmi stupňů,“ sdělila Novinkám Honsová.

Výhled počasí na příští dny
denmaximální teplotyoblačnost
čtvrtek22 - 26skoro jasno až polojasno
pátek18 - 22oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami
sobota20 - 24polojasno až oblačno, na Moravě s deštěm
neděle16 - 20oblačno až zataženo s deštěm
pondělí12 - 16zataženo s deštěm
úterý9 - 13zataženo s deštěm

"Na nejvyšších vrcholcích českých hor, zejména v Krušných horách a Krkonoších, by se dokonce mohly objevit srážky sněhové nebo smíšené,“ dodala. V horských oblastech nad 1000 metrů vystoupí podle ní teploty nejvýše na čtyři stupně.

Ledoví muži

Na konci první poloviny května dochází ve střední Evropě víceméně pravidelně k ochlazení danému severním prouděním, často i s výskytem přízemních mrazíků.

Protože právě v tomto období jsou mrazíky velmi nebezpečné pro zemědělské plodiny a můžou výrazně ovlivnit následující úrodu zejména ovoce a zeleniny.

Naši předkové počasí z tohoto důvodu důkladně pozorovali a v lidových pranostikách spojili ochlazení právě se svátky Pankráce, Serváce a Bonifáce (12.5 až 14.5.).

Ledové muže však nelze brát jako železné pravidlo. Ochlazení v tomto období se objevuje sice často, ale přesný výskyt tohoto ochlazení je značně rozkolísaný a v některých letech se ledoví muži ani neobjeví.

Zdroj: Meteopress

Ranní minimální teploty však vzhledem k velké oblačnosti nebudou výrazně klesat. "Teploty budou po celý den stabilní, mrazíky nečekáme,“ řekla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám