Hlavní obsah

Palestinská raketa zasáhla obchodní dům v Izraeli, zranila i dvě děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Nejméně 14 lidí bylo ve středu zraněno, když do obchodního střediska v izraelském pobřežním městě Aškelon dopadla raketa vypálená z pásma Gazy. Mezi zraněnými jsou i dvě děti. Jednalo se pravděpodobně o raketu ráže 122 mm, která má delší dolet než podomácku vyráběné palestinské střely Kásam.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Kouřová stopa po palestinské raketě vypálené z pásma Gazy

Článek

K útoku se přihlásily dvě palestinské skupiny, Islámský džihád a Výbory lidového odporu. Použily raketomet Grad, z něhož je možné zasáhnout cíle až do 20 kilometrů. Aškelon leží 15 kilometrů od hranice pásma Gazy.

Nákupní středisko bylo zasaženo v době, kdy bylo plné zákazníků, a raketa zničila jeho poslední patro. Těžce zraněná je žena, její malá dcera a další dítě, řekl mluvčí záchranářů Eli Bean uvedl.

Střela dopadla v den, na který podle gregoriánského kalendáře připadá 60. výročí vzniku novodobého židovského státu. Izraelci už výročí podle židovského kalendáře oslavili minulý týden. V zemi je právě na návštěvě americký prezident George Bush.

Bílý dům: Hamás se nezajímá o mír

Izraelský premiér Ehud Olmert kromě jiného prohlásil, že Izrael nebude tolerovat útoky palestinských radikálů z pásma Gazy. "Jestliže ti, kdo vládnou v pásmu Gazy, tedy palestinský Hamás, útoky nezastaví, musejí počítat s dosud nevídanou izraelskou vojenskou akcí," řekl Olmert.

Mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe atentát odsoudil jako teroristickou akci "spáchanou Hamásem". "Je zřejmé, že Hamas se nezajímá o mír, ani o to, aby pomohl lidem žijícím v Gaze. Prezident Bush je hrdý na to, že je v Izraeli, a hodlá být s těmi, kdo si přejí, aby vedle sebe žily v míru dva státy - Izrael a Palestina," řekl.

Palestinské rakety zabily za osm let 15 lidí

Palestinci raketovým ostřelováním Izraele zabili od roku 2000 patnáct Izraelců. Židovský stát z pásma Gazy stáhl osadníky i armádu v roce 2005. Na raketové útoky v minulých měsících reaguje jednotlivými odvetnými akcemi, ale nevylučuje větší vojenskou operaci.

Letos při těchto operacích zahynulo 300 Palestinců, z nichž třetina byli civilisté. Při dnešních ranních násilnostech zabili izraelští vojáci na různých místech pásma Gazy pět Palestinců.

V pondělí a v pátek přišli při palestinských útocích o život dva Izraelci. Čtyřicet rodin z pohraničního kibucu Kfar Aza se proto rozhodlo dočasně opustit domovy a vystěhovat se do jiných částí Izraele.

Raketomet BM 21 Grad byl vyvinut v Sovětském svazu na počátku šedesátých let. Samotná raketa má ráži 122 mm a dolet přes 15 kilometrů. Může proto zasáhnout i vzdálenější cíle než střely typu Kásam. Velké množství těchto raket má k dispozici militantní šíitské hnutí Hizballáh, které operuje na jihu Libanonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám