Hlavní obsah

Červený kříž: obětí v Barmě je 128 tisíc, na pomoc už je pozdě

BBC, aš, Novinky, Sky News, Bangkok Post
RANGÚN

Počet obětí nedávného řádění cyklónu Nargis v Barmě podle odhadů Mezinárodního červeného kříže stoupl na 128 tisíc. Vládnoucí vojenská junta však nadále odmítá pustit do země zahraniční humanitární pracovníky. Postoj vlády nezměnila ani návštěva thajského premiéra. Podle humanitárních organizací je stejně na účinnou pomoc už pozdě. Situaci navíc komplikují silné deště.

Foto: Reuters

Zničená vesnice v deltě řeky Iravada

Článek

Thajský premiér Samak Sundravej se setkal s barmským protějškem generálem Thanem Šwejem. Ten zopakoval, že jeho země nepotřebuje zahraniční pomoc.

"Uvedl, že jeho země se 60 milióny lidmi má vládu, svůj lid a privátní sektor, který umožní, aby země řešila svůj roblém sama,“ sdělil Samak po návratu z Barmy. Barma podle něj přijme pouze třicet thajských lékařů, jimž bude patřit primát stát se prvním zahraničním týmem pomáhajícím v Barmě. Působit v zemi může pouze dva týdny.

Barma navíc podle představitele OSN v Rangúnu začala budovat další kontrolní stanoviště do oblasti delty řeky Iravadi, která je nejvíce postižená cyklónem Nargis.

Zástupce Světového potravinového programu OSN pro Barmu Chris Kaye uvedl, že se situace nezměnila. Barmská junta nadále neumožňuje zahraničním týmům vstup do postižených oblastí a zostřuje kolem nich bezpečnostní opatření: "Nedošlo k žádnému pokroku ve věci umožnění zahraničním expertům vstup do oblasti.“

Barmě hrozí hlad

OSN současně varovala, že Barma bude trpět nedostatkem potravin, jestliže se rolníci do 90 dnů nevrátí na pole. "Jestliže nebudeme schopni sázet před tím, než přijdou monzuny, budeme čelit vážným výpadkům dodávek rýže v zemi,“ uvedl Leon Gouws z Potravinového a zemědělského programu OSN.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že už je zřejmě pozdě na pomoc postiženým, a že je potřeba se soustředit na projekt rekonstrukce. "Možnost byla promarněna, pro okamžitou pomoc je možná už příliš pozdě,“ uvedl Chris Lom.

Podle humanitárních organizací potřebují pomoc milióny postižených. Zatímco odhady mezinárodních organizací hovoří o více než stovce tisíc obětí, , Barma jich přiznala 34 000.

Reklama

Související témata:

Související články

Cyklón Nargis zabil v Barmě 10 000 lidí

Počet obětí cyklónu Nargis, který se zemí přehnal o víkendu, vztostl na 10 000. Oznámila to v pondělí agentura Reuters s odkazem na diplomatické zdroje. Další...

Výběr článků

Načítám