Hlavní obsah

Český horolezec spadl v Tatrách do dvacetimetrové hloubky

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při sestupu z Gerlachovského štítu ve Vysokých Tatrách se v sobotu zranil 37letý horolezec Libor Uher z Frýdku Místku. Uvolněný kámen proťal lano, na němž se právě spouštěl z Batizovské próby. Dvacetimetrový pád přežil jen díky tomu, že pod skálou bylo ještě hodně sněhu.

Článek

Ve sněhu zanechalo jeho tělo 1,5 metrů hluboký kráter. Při pádu utrpěl otřes mozku, zlomeninu sedmi žeber a nohy. Vrtulníkem byl převezen do popradské nemocnice, kde byl jeho stav stabilizován. Podle lékařů bude v pondělí převezen do Olomouce, kde se podrobí operaci.

Jak Novinkám řekl mluvčí Letecké záchranné služby Pavol Svetoň, zraněný měl na starosti jako vedoucí další tři horolezce z České republiky, kteří pod jeho vedením zdolali nejvyšší slovenskou horu.

"Posádka vrtulníku Letecké záchranné služby z Popradu se pokusila pomoci zraněnému přímo na místě. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám se to nepodařilo. Vrtulník následně vyvezl do Batizovské doliny čtyři záchranáře Horské záchranné služby," uvedl Svetoň. Zraněného po ošetření transportovali k plesu, odkud ho vrtulník odvezl do nemocnice v Popradě.

Ostatní tři horolezci sestoupili do doliny v doprovodu členů Horské záchranné služby. Záchranáři tentokrát uznali, že horolezci neudělali žádnou chybu a zranění způsobila shoda náhod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám