Hlavní obsah

Ochrana ploché střechy před zatékáním

Právo, Bohuslav Hatina

Stačí se jen podívat kolem sebe, abychom se přesvědčili o tom, kolik domů má plochou střechu. Mnohé z nich, a nemusí to být jen paneláky, trápí zatékání. To může mít fatální vliv na pozdější další vážné škody - mj. zatékání do konstrukce střešního pláště, mohou vlhnout vodorovné i svislé konstrukce a opadávat omítka.

Foto: Lukáš Táborský archiv firem Paramo a Folprecht Brno, Právo

Majitelé domů s plochou střechou by rozhodně neměli podcenit optimální údržbu jejich vodotěsné izolace.

Článek

Proto snad každého majitele domu s plochou střechou, která je tvořena klasickými hydroizolačními pásy, zajímá optimální údržba vodotěsné izolace. Tato oprava se provádí pomocí bezúdržbových modifikovaných asfaltových pásů nebo hydroizolačních fólií.

.: Kompletně zateplená střecha. foto: Právo/Lukáš Táborský a Folprecht Brno

Širokou řadu asfaltových izolačních hmot na opravu narušené hydroizolace plochých střech nabízí společnost Paramo. Tyto asfaltové výrobky jsou spolehlivé a mají značnou odolnost proti atmosférickému stárnutí.

Jak postupovat při aplikaci nátěrového systému

Především je nutné povrch stávající vodotěsné izolace důkladně vyčistit a vyspravit, tj. odstranit vytvořené puchýře proříznutím a zatavením, popř. nátěrem nové hydroizolační vrstvy.

Aplikaci nátěrových systémů při údržbě ploché střechy rodinného domu nebo garáže s vodotěsnou izolací z asfaltových pásů zvládne sám majitel. Musí ale dodržet nezbytné zásady a bezpečnost práce. Spolehlivé použití uvedených asfaltových nátěrů vyžaduje dodržení minimální teploty ovzduší a podkladu při jejich aplikaci

Nátěry nesmí po určitou dobu zmoknout. Asfaltové nátěrové hmoty vyžadují během své aplikace minimální teplotu ovzduší a podkladu. Asfaltovými laky můžeme natírat jen suché podklady při teplotách nad +5 °C. Po hodině už mohou zmoknout.

.: Příprava podkladu před položením zateplovací vrstvy na ploché střeše. foto: Právo/Lukáš Táborský a Folprecht Brno

Doba potřebná pro dokonalé zaschnutí asfaltových laků je však minimálně 24 hodin a pokud teplota poklesne pod +5 °C, může se prodloužit i na několikanásobek. Pracovat s asfaltovými tmely se může jen při teplotách podkladu nad +5 °C.

Volba vhodného nátěru

Výběr technologie nátěrového systému ovlivňuje skutečnost, zda se na povrchu střechy tvoří trvalé kaluže vody. V takovém případě nelze použít asfaltové suspenze GUMOASFALT - při trvalém ponoření totiž pod vodou praskají.

Vhodná je aplikace nátěrových systémů na bázi asfaltových laků a tmelů (RENOLAK ALN a REFLEXOL, popř. LUTEX ATN a REFLEXOL).

Dojde-li k havarijní časově omezené opravě vodotěsné izolace (např. po dešti nebo v zimě), použijeme nátěr modifikovaným asfaltovým tmelem LUTEX MOAT. I v tomto případě ale výhradně na vysušený podklad!

Opravy choulostivých detailů

Zárukou úspěšné opravy je nejen důkladná úprava podkladu, ale také pečlivá aplikace jednotlivých nátěrů. V předstihu opravíme každý choulostivý detail na střeše a vyspravíme všechna stávající defektní místa.

Musíme mít na zřeteli, že žádný sebedokonalejší nátěrový systém nezabrání zatékání do střešního pláště tam, kde se vodotěsná izolace napojuje na prorezavělé lemování atik, komínů z pozinkovaného plechu nebo nadstřešního zdiva.

K těmto účelům se doporučuje použít KONKOR 500 a GUMOASFALT SA-27.

.: Co se týče nátěrových hmot na střechy, je na trhu dobý výběr. foto: Právo/Lukáš Táborský a Paramo

Oprava střech v dobrém stavu

Pro střechy s vodotěsnou izolací v dobrém stavu je vhodná oprava pomocí suspenzí GUMOASFALT SA-12, SA23. Skladbu této vodotěsné izolace tvoří:

  • červenohnědá suspenze GUMOASFALT SA 23 - 0,7 kg/m2
  • asfaltová suspenze 3 vrstvy GUMOASFALT SA 12 - 0,7 kg/m2
  • asfaltový penetrační nátěr PENETRAL ALP - 0,3 kg/m2
  • stávající očištěná vodotěsná izolace z hydroizolačních pásů z oxidovaného asfaltu.

Oprava střech ve špatném stavu

V případech trvalého zavodnění střešní plochy a v havarijních situacích se doporučuje oprava izolace střechy nátěrem LUTEX MOAT, REFLEXOL ve skladbě:

  • reflexní nátěr REFLEXOL - 0,3 kg/m2
  • modifikovaný asfaltový tmel LUTEX MOAT -0,5 kg/m2
  • stávající očištěná izolace z hydroizolačních pásů z oxidovaného asfaltu.

Modifikovaný asfaltový tmel LUTEX MOAT lze zpracovat za studena při teplotě +5 °C. Díky tomu, že obsahuje lakový benzín, je zaručeno, že dojde při jeho aplikaci k narušení povrchu stávajícího dožilého asfaltového pásu a tmel tak bude dobře spojen s podkladem.

.: Správně provedený nátěr ploché střechy je zárukou spolehlivé ochrany proti povětrnostním vlivům na několik let. foto: Právo/Lukáš Táborský a Paramo

Výhody plochých střech:

  • Rychlá montáž
  • Nízká cena
  • Mohou mít i další funkce - nabízejí plochy pro rekreaci, případně plochy pro dopravu
  • Lze je i využít pro zlepšení životního prostředí a ozelenit je
  • Umožňují propojení interiéru s exteriérem
  • Umožňují odlehčení stavby * Vyhovují snahám o zlevnění výstavby

Nevýhody plochých střech:

  • Při špatném návrhu nebo provedení dochází k zatékání, ztrátě tepelněizolačních schopností střechy a dalším poruchám
  • Vlivem poruch a jejich odstraňování dochází ke značným finančním ztrátám * Krátká životnost

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny stavebních materiálů kolísají

Některé stavební materiály s rozjezdem jarní sezóny podražily o několik procent, jiné naopak hlavně kvůli silné koruně zlevnily. Některé firmy označily...

Výběr článků

Načítám