Hlavní obsah

Ostrov Lesbos se chce soudit s řeckými lesbičkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Ženy milující ženy vděčí básnířce Sapfó za své jednoslovné označení. Antická umělkyně žila na řeckém ostrově Lesbos, kde se však dnes jen těžce smiřují s tím, že jejich vlast je spojována právě s homosexuálními ženami. A rozhodli se proti tomu bojovat alespoň v rámci Řecka.

Článek

U soudu chtějí ostrované dosáhnout toho, aby Řecká unie gayů a lesbiček (OLKE) nesměla používat ve svém názvu žádnou formu slova lesba.

„Obyvatelé ostrova Lesbos dnes trpí psychologickým a morálním násilím kvůli tomu, že si homosexuálové zcizili ostrovní jméno,“ tvrdí aktivista Dimitris Lambrou. Ten stane před soudem v Aténách letos v červnu a bude se snažit rozsudkem vymoci zákaz používání slova lesba a lesbický jako označení pro homosexuální ženy.

„Celá aféra je naprosto trapná. Ale pokud nás soud vyzve, uslyší náš názor,“ tvrdí mluvčí organizace OLKE Evangelia Vlamisová.

Letovisko Eressos na ostrově Lesbos je oblíbeným právě mezi lesbami z celého světa, které sem jezdí na dovolenou.

Básnířka Sapfó na ostrově žila v šestém století před Kristem. Zanechala po sobě poezii protkanou láskyplnými verši k ženám.

Reklama

Výběr článků

Načítám