Hlavní obsah

Na několika technoparty v Česku tančily tisíce lidí

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Honus, vor
Aktualizováno

Na několika technoparty v Česku tančily tisíce lidí. Možná až pět tisíc lidí bylo v noci na sobotu na legální technoparty v rekreačním středisku Hadinka v Nových Oldřůvkách na Opavsku. Akce má trvat až do neděle. Kvůli dešti z jiné technoparty v Uzenicích většina technařů odjela. V sobotu pozdě odpoledne jich tam zůstalo jen tisíc.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Technoparty v Údrči na Karlovarsku

Článek

Policisté hodnotí průběh technoparty v Nových Oldřůvkách jako velmi slušný - přestože se technoparty koná již třetím dnem, policie zaznamenala pouze jediný telefonát šestasedmdesátileté ženy z nedalekého Klokočova, která si v pátek po půlnoci stěžovala na hluk.

Rekreační středisko Hadinka, které si účastníci technoparty rezervovali jen pro sebe, má totiž výhodnou polohu v lesích, k prvnímu lidskému obydlí je to asi tři kilometry.

„Na akci je účast přibližně 5000 příznivců elektronické hudby, kteří na místo dorazili asi 1250 motorovými vozidly. Tento počet je získán od pořadatelů s ohledem na vybrané parkovné. Někteří účastníci ještě přijíždí, jiní už odjíždějí a někteří se i vracejí zpět. Pohyb osob i vozidel je velký,“ konstatoval mluvčí opavské policie René Černohorský.

I přes bezproblémový průběh akce má policie v záloze asi 70 policistů a je připravena povolat i posily, pokud by si to situace vyžádala.

„Kromě jednoho telefonátu z noci na pátek ale žádný další podnět nebyl na policii ohlášen. Ani na místě nebylo zjištěno, že by v prostoru akce docházelo k porušování vnitřního pořádku. Rovněž nebyly zjištěny žádné jiné případy protiprávního jednání, v souvislosti s dopravou nedošlo doposud k žádné kolizní situaci, dopravní nehodě a nebyl přistižen žádný podnapilý řidič nebo řidič pod vlivem jiných návykových látek,“ dodal mluvčí policie.

V Uzenicích bylo asi 4000 lidí

Počet účastníků technoparty v Uzenicích na Strakonicku, která ve středu začala jako soukromá oslava narozenin, od pátečního večera výrazně vzrostl. Podle policie tam v noci bylo asi 5000 lidí, už ráno někteří odjeli. Na silnici mezi obcemi Uzeničky a Uzenice, kterou v noci zablokovala odstavená auta, pouští policie už jenom dopravní obsluhu a místní.

Nad ránem na akci zasahovala záchranná služba a na místě ošetřila lehké zranění jednoho tanečníka. Vážnější incidenty zatím policie nezaznamenala, řekla Hana Moltašová ze strakonické policie.

"V ranních hodinách někteří účastníci akce odjeli, kolem 9:00 jsme odhadli počet účastníků na 4000," upřesnila. Hudební produkce nadále pokračuje, na místě ale odpoledne zůstalo jen asi 1000 lidí. Novou stížnost na zvýšenou hladinu hluku zatím policie neobdržela. Obyvatelé si ale stěžovali na parkující vozidla v obci Uzeničky. Podle Moltašové je nyní už obec průjezdná a volné jsou i vjezdy k jednotlivým domům.

Policie varuje, že přímo k louce technaři nedojedou. "Kdo chce přijet, musí počítat s tím, že se účastníci nedostanou auty přímo na místo konání technoparty. Parkoviště k tomu určené je rozbahněné a nedá se používat, parkování v nejbližším okolí není možné. Já osobně bych doporučoval zaparkovat ve vzdálenější obci a dát si sedm kilometrů procházku," uvedl ředitel strakonické policie Ivan Fanta.

V Údrči na Karlovarsku nepřeje počasí

Zhruba čtyři sta technařů se začalo sjíždět na párty k Údrči na Karlovarsku už od čtvrtka. „Jedná se o soukromou akci,“ uvedla k technoparty mluvčí karlovarské policie Zdenka Papežová s tím, že policie akci monitoruje.

Technařům ale nepřeje počasí. „V pátek večer přišla průtrž mračen a od té doby se tam topí v bahně,“ ukazoval jeden z policistů na místě. Zcela rozbahněný byl hlavně výjezd z louky na zpevněnou silnici do Údrče, kde trčelo zapadlých v bahně několik vozidel. „Místní majitel traktůrku tady podniká a pomáhá jim vozidla vyprostit,“ popisoval jeden z policistů.

Technoparty v Údrči na Karlovarskufoto: Právo/Rudolf Voleman

Jiní technaři se snažili policisty přesvědčit, aby je vpustili na sousední policejní páskou ohraničený pozemek, kudy by bylo možné vyjet na zpevněnou cestu. „To je pod pokutou až dva tisíce korun,“ chránili před rozbahněním sousední soukromý pozemek policisté. „Jen dva tisíce, tak to do toho jdeme,“ obrátili se technaři s tím, že zákaz poruší.

Podle policejní hlídky stojící u vjezdu do Údrče odjížděli technaři na konkurenční party u Květné na Sokolovsku nebo dokonce do Uzenic na Strakonicku.Podle Papežové probíhala akce bez incidentů. „Akce není tak velká, jako v loňském roce. Vše probíhá bez problémů,“ uvedla.

V Krajkové je bez problémů, zůstaly jen desítky lidí

Na letišti v Květné u Krajkové na Sokolovsku pokračuje v sobotu druhý den technoparty. Po první noci zůstalo na místě asi 40 lidí. Policie akci hodnotí jako téměř bezproblémovou, řekl Jiří Matouš ze sokolovské policie.

Večer se na technoparty sjely desítky lidí, většinou z okolí. Organizátoři zajistili dva soundsystemy, u nichž se tancovalo. Většina účastníků ale už nad ránem technoparty opustila.

"Po ránu tu zbylo asi 40 lidí. Akci jsme monitorovali a zatím je bez problémů. V noci jsme jen zjistili jednoho řidiče, který řídil zřejmě pod vlivem marihuany. A také jsme na žádost pořadatelů uklidnili jednoho účastníka, který se choval agresivně," uvedl Matouš.

Čtyři zranění při nehodě u Albrechtic

Čtyři mladí lidí se vážně zranili v sobotu ráno při dopravní nehodě mezi Albrechticemi a Vítkovem u Frýdlantu na Liberecku. Operační důstojník liberecké policie řekl, že se Škodou 120 narazili do stromu. Na loukách nedaleko místa nehody se koná od středy technoparty, na kterou se sjelo asi 200 lidí.

"Nevíme zatím, jestli to byli účastníci technoparty. Všichni jsou v nemocnici," řekl policista. Podle operačního důstojníka Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Karla Štěpničky museli jednu osobu vyprostit z vozu hasiči pomocí speciální techniky.

Policista řekl, že v okolí technoparty je jen pár domů. Policie má podle něj akci pod kontrolou a účastníci na její upozornění ve večerních hodinách hudbu ztlumili na únosnou hladinu. "Situaci tam kontrolují i pracovníci krajského úřadu a hygieny," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám