Hlavní obsah

Pěstujeme bylinky

Pro bylinky, které budeme mít při vaření vždy čerstvé po ruce, se určitě najde místo i na té nejmenší zahrádce.

Článek

Jejich pěstování není náročné, většinou jim stačí chudá, vápenitá zem, zato milují slunná, vyhřátá stanoviště. Některé lze pěstovat i v truhlíku nebo květináči na okně.

Zakládání záhonku: plochu zryjeme do hloubky 30 cm a přidáme hrubší kompost, který půdu zlehčí, provzdušní a zvýší její schopnost zadržovat vláhu. Půda by měla mít neutrální až zásaditou reakci (pH 6 až 7,5). U kyselé půdy (pH pod 5,5) zvýšíme zásaditost přivápněním.

Předpěstování a výsadba: Bylinky vyséváme během května či června přímo na záhon, nebo vysazujeme už vzrostlé sazenice. Ty koupíme nebo si je předpěstujeme doma v květináči či truhlíčku ze semen (vyséváme v březnu až dubnu do zeminy pro výsev). Vyseté bylinky jednou nebo dvakrát přepícháme na větší vzdálenost. Přepichujeme při velikosti, kdy je můžeme uchopit prsty. Opatrně zaléváme, zastiňujeme, necháváme v teple. Když se semenáčky ujmou, postupně je otužujeme a zaštipujeme vrcholky. Na záhon vysazujeme ve druhé polovině května. Vyhrábneme jamku, prolijeme vodou, vsadíme sazenici a zeminu přitiskneme. Opatrně zalijeme odstátou vodou.

Sklizeň: lístečky nebo výhonky otrháváme pro použití v kuchyni podle potřeby průběžně po celé vegetační období. Na sušení sklízíme těsně před květem nebo po rozkvětu, za slunného počasí, celou nať nebo její horní část.

Jak je pěstovat?

Bazalka pravá potřebuje slunečné či poloslunečné a chráněné stanoviště, kyprou půdu s dostatkem vápníku, pěstuje se ze semen nebo sazenic. Nať lze seříznout 2x až 3x za léto.

Dobromysl obecná má ráda písčitohlinitou zásaditou půdu, vyhovuje jí slunce, ale snáší polostín až stín. Vysévá se přímo na záhon v první polovině května. Na podzim se nadzemní část seřízne.

Majoránka zahradní vyžaduje teplou polohu a dobře vyhnojenou půdu. Předpěstováváme ze semen nebo vyséváme přímo na záhony v dubnu, pak vyjednotíme na vzdálenost 30 cm. Nať se sbírá před květem. Na podzim odstraníme celou nadzemní část.

Máta peprná má ráda vlhké, lehce zastíněné místo a vyhnojenou půdu. Trvalka vydrží na stanovišti několik let, hodně se rozrůstá.

Meduňka lékařská vyžaduje chráněné slunné stanoviště, lehčí humózní půdu. Sazenice vysazujeme na jaře nebo na podzim, nejméně 50 cm od sebe. Na stanovišti vydrží řadu let.

Libeček lékařský potřebuje vlhkou a propustnou půdu, polostín. Vysévá se v druhé polovině května na záhon. Množí se samovýsevem.

Saturejka zahradní je letničkou, předpěstovává se nebo se vysévá v květnu až červnu rovnou na záhon. Vyžaduje slunnou polohu a lehčí půdu. Rostliny potřebují větší vzdálenost od sebe.

Tymián obecný má rád slunné místo a lehkou půdu, vysévá se na jaře. Na místě vydrží až pět let.

Iva Tvrzová, Chatař a chalupář

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám