Hlavní obsah

OBRAZEM: Sklepní vězení v rakouském Amstettenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTETTEN
Aktualizováno

Josef Fritzl držel od srpna 1984 svou dceru ve sklepním vězení. Dívku pohlavně zneužíval od jejích jedenácti let a údajně je i otcem jejích sedmi dětí, z nichž šest žije. Tři z dětí byly po celý svůj dosavadní život zavřeny spolu s matkou v podzemním úkrytu, další tři zřejmě pro nedostatek místa ve sklepě jejich otec a dědeček v jedné osobě "adoptoval" a spolu s manželkou, která prý nic nevěděla, relativně normálně vychovával v bytě nad sklepením.

Článek

Sklepní vězení bylo podle v pondělí zveřejněných údajů velké asi 60 metrů čtverečních a mělo tři pokoje s kuchyňským koutem a sprchou, vysoké ale byly jen 1,70 metru. "V podstatě bylo zařízené jako byt," řekl APA představitel státního zastupitelství Gerhard Sedlacek.

Dveře bylo možné otvírat a zavírat pouze dálkovým ovládáním a s pomocí číselného kódu. Do příbytku vedla úzká, asi pětimetrová chodbička. Dvě místnosti sloužily jako ložnice, z nichž každá měla dvě postele.

Občasné kontroly sociálního úřadu neshledaly žádné problémy, protože děti v "nadzemí" byly údajně vychovávány přísně, ale řádně. Chovaly se velmi slušně a zdvořile, stejně jako jejich "prarodiče", a nikdo s nimi prý neměl žádné problémy.

.: Sklepní vězení bylo podle zveřejněných údajů velké asi 60 metrů čtverečních.foto: ČTK/AP

Děti uvězněné v podzemí ale neměly dostatek zdravotní péče a zřejmě proto jedno z nich brzy po porodu zemřelo. Vážné onemocnění jedné z dívek vedlo nakonec k odhalení případu.

.: Josef Fritzlfoto: ČTK/AP

Když devatenáctileté děvče upadlo do bezvědomí, uprosila prý dcera otce, aby ji odvezl do nemocnice. To bylo 19. dubna. Teprve tehdy na popud lékařů, kterým se zdálo divné, že nemocná nemá žádné doklady a vlastně vůbec "neexistuje", zasáhla policie.

.: Dům v Amstettenu, v němž otec věznil svou dceru.foto: ČTK/AP Další články o případu Rakušan věznil dceru přes 20 let a počal s ní sedm dětí

Rakušan se přiznal k otcovství sedmi dětí své vězněné dceryOBRAZEM: Sklepní vězení v rakouském AmstettenuKampuschová nabídla pomoc rakouské rodině z Amstettenu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám