Hlavní obsah

Ropákem roku se stal náměstek ministra dopravy Hodač

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Ekologové rozdělovali v pátek v Brně ceny za antiekologický čin „Ropák roku“ a za antiekologický výrok „Zelená perla“. Největším Ropákem roku 2007 zvolila stočlenná porota ekologů, sociologů, pedagogů či umělců náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače, Zelenou perlu získal podle očekávání prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Houšek, Právo

Ropákem roku 2007 se pro ekology stal náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.

Článek

O Ropáka roku byl tentokrát sveden velký boj. Jen těsně uhájil první místo náměstek Hodač, který tak využil hned své první nominace na tuto cenu. Ekologové mu vytýkají řadu věcí, nejvíce jim ale vadí, že údajně vyhrožoval občanským sdružením, že budou muset uhradit škody, které způsobují svou činností, například podáváním odvolání proti úředním rozhodnutím a účastí ve správních řízeních o silničních a dálničních stavbách.

„Hodač má na ministerstvu na starosti peníze určené na výstavbu silnic. Obáváme se, že ty peníze nebudou vynaloženy účelně," řekl Miroslav Patrik z organizace Děti Země.

Na pěkném druhém místě v Ropákovi roku skončila s nepatrným bodovým odstupem Kateřina Neumanová. Ochránci přírody ji nemohou odpustit uspořádání závodu v běhu na lyžích u Pražského hradu na konci prosince loňského roku. V Praze totiž v termínu nebyl podle očekávání sníh, který se tak musel několika desítkami kamionů navézt ze Šumavy. Slavná lyžařka neujde nominaci ani příští rok. „Letos v únoru se kvůli lyžování do Vesce dovážel sníh z chráněné oblasti z Jizerských hor," upozornil Patrik.

V Ropákovi bodoval i prezident Klaus, který se umístil na třetím místě za „napsání humoristicky laděné knihy Modrá, nikoli zelená planeta“. Slavnostní vyhlášení výsledků se odehrává bez vítězů jednotlivých kategorií, pořadatelé jim diplomy pouze zašlou poštou.

Klause jen monitorovat

Zlatou perlu získal Klaus za výrok „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci“. Klaus měl v anketě o Zelenou perlu hned sedmnáct nominací. Vysloužil si je svým kritickým postojem k vědeckým poznatkům o globálním oteplování. „Je otázka, jestli má ještě vůbec cenu pana Klause dále hodnotit, nebo jen monitorovat. V posledních letech se opakuje. Nemá rád ekology, nemá rád ochranu životního prostředí,“ řekl při vyhlášení Miroslav Patrik z organizace Děti Země.

Na porotu také výrazně zapůsobil svým výrokem „Uhlí, ropa a plyn jsou darem přírody a jejich spalováním uvolňujeme do přírody cenný kysličník uhličitý, který je zdrojem pro obnovu života v přírodě“ výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach, který si tím zajistil druhé místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám