Hlavní obsah

Severa přiznal, že tajná část Kubiceho zprávy unikla od něj

Právo, Novinky, jt, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Po necelých dvou letech je definitivně uzavřeno vyšetřování úniku tzv. Kubiceho zprávy. Lidovecký poslanec Pavel Severa ve čtvrtek přiznal, že to byl právě jeho výtisk tajného materiálu o prorůstání mafií do státní správy, ze kterého se těsně před volbami v květnu 2006 dostala část na veřejnost. Od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) za to dostal pokutu ve výši 25 tisíc korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec KDU-ČSL Pavel Severa

Článek

"Podle odůvodnění rozhodnutí o uložené pokutě jsem se přestupku dopustil tím, že jsem se během přestávky schůze sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost vzdálil z místnosti jednání a ponechal na stole výtisk ve stupni utajení "Důvěrné“. Šetřením bylo později zjištěno, že k úniku informací byl zneužit právě tento výtisk materiálu,“ uvedl k tomu Severa.

Zároveň dodal, že proti pokutě se nebude odvolávat. "Protože jsem skutečně nezabezpečil spisový materiál, tak toto rozhodnutí přijímám, výše vyměřenou pokutu uhradím a po poradě s právními zástupci nevyužiji odvolání vůči tomuto rozhodnutí. Uvedená událost je pro mne drahým poučením,“ konstatoval poslanec.

Historie Kubiceho zprávy

Případ souvisí s informacemi ze zprávy, kterou šéf ÚOOZ Kubice předložil květnu 2006 na zasedání sněmovního branného výboru, čtyři dny před volbami Sněmovny. Přestože část jednání poslanců byla uzavřená, dokumenty unikly do médií. Sociální demokraté to označili za zneužití policie k politickému boji.

Šéf ÚOOZ ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ. ČSSD tvrdí, že ji únik Kubiceho zprávy ve volbách poškodil.

Socialisté od té doby o ÚOOZ hovořili jako o politické policii ODS. Útvar i ODS nařčení odmítly.

Společně s Kubicem byli tehdy na jednání výboru i další členové vedení ÚOOZ Hynek Vlas a Jaroslav Hruška. Inspekcí MV měli být i s Kubicem obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Žalobce ale rozhodl, že je trestně stíhat nebude.

Věc převzal náměstek policejního prezidenta František Snopek, který Kubiceho mohl kázeňsky potrestat. Snopek shledal v postupu Kubiceho i jeho dvou podřízených nedostatky, které mu vytkl. Kázeňské řízení ale zastavil, protože podle něj nešlo o kázeňský přestupek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám