Hlavní obsah

Poslanci přišli do práce ve skautském, premiér prozradil přezdívku

Novinky, jov
PRAHA

Jednací sál Sněmovny ve čtvrtek "zaplavili" skauti a skautky. Někteří poslanci a poslankyně přišli do práce ve skautském kroji, 24 duben je totiž svátkem svatého Jiří, patrona skautů a skautek. Premiér Mirek Topolánek (ODS) při této příležitosti prozradil svou skautskou přezdívku - Topol.

Foto: René Volfík, ČTK

Poslanec ODS Petr Bratský (vpravo) předává místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi odznak skautského parlamentního oddílu.

Článek

Premiér, hýřící dobrou náladou, hned ráno po vstupu do jednacího sálu Sněmovny pozdravil skautskými pokřiky zákonodárce, kteří přišli do zaměstnání ve skautských krojích.

Topolánek by přitom v dětství skautem. "Pokřik byl: 'Ať je horko nebo zima, ať je třeba náledí, ničeho se nezaleknou, kupředu jdou Medvědi',“ zopakoval pak před novináři pokřik svého skautského oddílu. Topolánkovi se ovšem více zamlouvá družinový skautský pokřik. "Byl takový ambiciózní, který mi myslím zůstal: 'My Kamzíci z hor vysokých stoupáme stále výš a výš ke svým cílům blíž',“ zalovil v paměti premiér.

Jako správný skaut měl prý šéf kabinetu také svoji přezdívku. "U mne je to zajímavé, moje přezdívka, se vždycky kryla díky postavě s mým příjmením. Takže mi vždycky říkali Topol,“ prozradil Topolánek.

Z poslanců oslavil skautský svátek například Petr Bratský (ODS). Na úvod jednacího dne svým překvapeným kolegům osvětlil, proč se on a několik jeho kolegů z KDU-ČSL i ČSSD v lavicích objevili ve skautských krojích.

"Dnes je svátek svatého Jiří, patrona skautů a skautek. A dnešní den jde jak spousta dětí, tak činovníků na svá pracoviště a do škol ve skautském kroji a hrdě se k naší organizaci hlásí. Zároveň tím vyznáváme i určitý způsob výchovy našich dětí a mládeže. Tak, prosím, s pochopením vemte to, že na svém pracovišti i my budeme ve svých skautských krojích a rádi je nosíme,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám