Hlavní obsah

Stehlíková se omluvila za výroky o Romech

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) se v úterý omluvila za své výroky na adresu Romů. Omluva padla například za slova,že "za neúspěchy romských dětí ve škole stojí rodiče, kteří jim dovolují nechodit do školy, posílají je krást". Stehlíková také představila plán zákona o nestátních neziskových organizacích, který má být alternativou k záměru přeměnit fakultní nemocnice na akciové společnosti.

Článek

Stehlíková výrok pronesla v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Jesenicka a Šumperska. "Omlouvám se těm, koho se to dotklo a především rodinám, které se snaží děti vychovávat, aby dosáhly na střední školu, chytly se na trhu práce,“ uvedla v úterý Stehlíková s tím, že její omluva patří nejen Romům, ale i celé společnosti.

"Romy takto rozhodně nevidím. Nechovám zevšeobecňující názor na Romy,“ podotkla k interpretaci svých výroků Stehlíková, která si již dnes svá slova vyříkala s romskými organizacemi. A slíbila, že již příští měsíc pojede znovu na Jesenicko.

Podle ní se její výroky netýkaly v žádném případě celé romské komunity, ale jednotlivých případů. "Mrzí mne, že výroky, které se týkaly konkrétních rodin a konkrétních lokalit, byly paušalizován na celou komunitu,“ prohlásila. Ke kterým lokalitám nebo rodinám byly výroky vztaženy, ale nechtěla prozradit.

Týká se to jen desítek, možná stovek rodin, míní minitryně

Stehlíková uvedla, že v ČR je 250 až 300 tisíc Romů. "Pouze v uvozovkách 60 tisíc bydlí v sociálně vyloučených lokalitách. Ale i ti se snaží integrovat a pouze někteří, což jsou opravdu desítky, možná stovky rodin, bohužel využívají špatně nastaveného sociálního systému v oblasti dejme tomu vymáhání rodičovských práv. A tento systém zneužívají,“ doplnila ministryně.

Problém podle ní je, že rodiče beztrestně neposílají své děti do školy. Situaci chce změnit, do konce roku plánuje předložit úpravu zákona o hmotné nouzi. Ta by zavedla sankci, pokud rodiče neplní povinnost a neposílají děti do školy.

Julínkovu plánu vzniká konkurence

Ministryně Stehlíková na úterní tiskové konferenci také oznámila své plány týkající se přípravy zákona o nestátních neziskových organizacích. Tento úkol jí uložila vláda na svém zasedání minulý týden s tím, že předlohu má dodat do konce roku.

Podle Stehlíkové budoucí zákon vymezí, co je to nestání nezisková organizace a co znamená veřejná prospěšnost. Hlavně však bude znamenat alternativu k plánu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na přeměnu fakultních nemocnic na akciové společnosti. Pokud by byl Stehlíkové zákon schválen, při transformaci fakultní nemocnice by se univerzity mohly rozhodnout pro neziskovou formu a dát jí přednost před akciovkou.

"I právě fakultní nemocnice může fungovat v tomto režimu. Je to alternativa. Každá univerzita se může rozhodnout, jako formu zvolí,“ sdělila Stehlíková. Nový zákon má totiž umožnit, aby neziskové organizace vznikaly i v případě složitějších činností, jakou je provoz nemocnice. To dnes není možné. Stehlíková má ambici předložit zákon dříve než koncem roku. "Mojí aspirací je samozřejmě to předložit vládě dřív. Legislativní proces se rozběhne na podzim tohoto roku,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám