Hlavní obsah

ČSSD chce úvěry ze stavebního spoření financovat i studium

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvěry ze stavebního spoření se možná v blízké budoucnosti nebudou používat pouze na bytové potřeby. Exministr pro místní rozvoj, poslanec Radko Martínek (ČSSD) totiž hodlá příští týden se svými kolegy navrhnout novelu zákona o stavebním spoření, podle níž by bylo možné úvěry poskytovat i na studium mladých lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle informací Práva má návrh reálnou šanci ve Sněmovně na schválení. Z těchto peněz by mohl student, jeho rodiče či jiná blízká osoba hradit náklady spojené se získáním vzdělání, zejména náklady na ubytování a stravování studenta, učební pomůcky, náklady na dopravu a u soukromých škol také poplatky za studium.

Úvěr by byl určen pro studenty ve věku 15 až 26 let, za předpokladu, že by student ukončil alespoň první ročník příslušné školy a pokračoval ve studiu. Týkalo by se to i vyšších odborných škol. Ročně by bylo možné si na studium půjčit nejvýše 36 000 korun. Úvěr na vzdělání by bylo možné získat od stavební spořitelny stejným způsobem jako na bydlení, to je na základě buď již dříve založené smlouvy o spoření, nebo nově uzavřené.

Úroky stejné jako u bydlení

Spořit za studenta by mohli stejně jako dosud jeho rodiče. Úroky by byly na stejné úrovni jako úroky u úvěrů na bydlení. Ty se v současné době pohybují mezi 3,5 až 4,8 procenta ročně, úroky z překlenovacích úvěrů jsou vyšší. Poslanec soudí, že pokud by úvěr získal přímo student, měl by mít možnost odložit splátky úvěru do doby než bude výdělečně činný.

„Průměrné náklady studenta se pohybují od pěti do sedmi tisíc korun měsíčně. Takové sumy si každá rodina nemůže dovolit platit ze svých příjmů. V systému stavebního spoření přitom peníze jsou a byly by takto velmi smysluplně využity,“ řekl v pondělí Právu Martínek. Podle jeho slov je obdobná forma financování nákladů na studium obvyklá i v zahraničí, například v Rakousku.

Poslanec ale podotkl, že jeho návrh nepočítá se zavedením školného na vysokých školách, které by náklady rodin změnilo zcela dramaticky.

Spořitelny návrh podporují

Stavební spořitelny návrh vítají. „Vzdělání dětí je pro rodiny stejnou prioritou jako bydlení. Stát by touto formou významně podporoval i vzdělání a přitom by ho to nestálo ani korunu navíc,“ řekl Právu předseda prezídia Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Návrh má šanci, že získá v Parlamentu podporu. „Je určitě správné, aby se z dnešního stavebního spoření stalo jakési rodinné spoření, a tedy mělo širší význam. Vzdělání, to je cesta k prosperitě,“ soudí jiný exministr pro místní rozvoj, poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

Prosadit změnu přesto nebude snadné. „Podle mého bychom měli využít stavební spoření v maximální míře na bytové potřeby a na vzdělání mladých by se měl najít jiný vhodný způsob. A to prostřednictvích dnešních bankovních ústavů,“ řekla Právu poslankyně Zdeňka Horníková (ODS). Stavební spořitelny evidují na účtech svých klientů již obrovskou částku - 385 miliard korun. Jsou jim nyní poskytnuty úvěry asi za 180 miliard korun. Ve fázi spoření je zhruba 5,1 miliónu smluv.

Reklama

Výběr článků

Načítám