Hlavní obsah

USA pět let tajně jednají s Íránem o jaderném programu

Novinky, ČTK, Independent
LONDÝN

Spojené státy a Írán spolu v posledních pěti letech vedly tajná jednání o íránském jaderném programu a vzájemných vztazích. Prozradil to britskému listu The Independent americký diplomat ve výslužbě a bývalý náměstek ministra zahraničí USA Thomas Pickering, který se jednání účastnil. Podle něj mohou následovat další schůzky.

Článek

Pickereing uvedl, že bývalí američtí diplomaté a experti se setkávali s iráckými vědci a politickými poradci „na mnoha místech na světě, ne však na území USA a Íránu“. Přestože byla jednání neoficiální, představitelé vlád obou zemí o nich byli pravidelně informováni. Bushova vláda „nás neodrazovala“, dodal bývalý diplomat.

„Někteří z Íránců byli spojeni s úřady v Íránu," sdělil ještě Pickering. Skupinu amerických odporníků a vyjednavačů sestavila americká organizace napojená na OSN.

Hlavním tématem byl podle Pickeringa americký jaderný program, jak ale uvedl: „Projednávalo se široké spektrum témat.

Návrh zvažuje umožnit Íránu obohacovat uran

Informace o tajných schůzkách mezi Američany a Íránci přichází pouhý měsíc po tom, co Pickering a další dva členové údajných schůzek - bývalí diplomaté William Luers a Jim Walsh - publikovali své návrhy na překonání současného konfliktu mezi západními zeměmi a Íránem.

Jejich návrh v březnu přinesl prestižní magazín The New York Review of Books. Umožnil by Íránu obohacovat na svém území uran, ale pod kontrolou mezinárodního týmu odborníků, což by znemožňovalo zneužití programu pro vojenské účely.

Bushova administrativa se zatím k návrhu nevyjádřila. Prosazuje tvrdou linii založenou na podpoře mezinárodních sankcí proti Íránu. Současná oficiální nabídka Washingtonu by Íránu dovolila obohacovat uran pouze mimo své území prostřednictvím ruského konsorcia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám