Hlavní obsah

Dubnové počasí bude typicky aprílové

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle dlouhodobé předpovědi meteorologů nechystá počasí v České republice žádné extrémy, ale apríl bude s Čechy laškovat. Hned první dubnový den by měl přinést až 19 stupňů. Následně se má ochladit, na horách dokonce sněžit.

Článek

V úterý ráno bude šest až dva stupně. Nejméně naměří po ránu na Moravě a ve Slezsku, kde však bude polojasno, a odpoledne tam teploty mohou dosáhnout až 19 stupňů Celsia. V Čechách bude oblačno až zataženo s občasnými přeháňkami a teplotami do 16 stupňů.

„V tisíci metrech nad mořem naměří deset stupňů. Sníh tam bude tedy tát,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle ní se do Česka dostane ve středu chladnější vzduch od severozápadu. Ranní teploty se budou pohybovat mezi nulou a čtyřmi stupni. Odpoledne pak rtuť teploměru ukáže 7 až 11 stupňů, přičemž bude vát čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne až 55 km/hod.

Sněžení se opět vrátí

Čtvrtek bude ještě o něco chladnější a na horách by opět mělo sněžit. Ráno bude čtyři až nula, odpoledne pak pět až devět stupňů nad nulou. Deštníky budou zřejmě nutností, očekává se déšť nebo přeháňky. „Na Šumavě by mělo sněžit. Napadnout by mohlo až pět centimetrů sněhu,“ dodala Honsová s tím, že v nárazech tam bude vát vítr rychlostí až 70 km/hod.

Podobně by mělo být až do desátého dubna, tedy občasně deštivě s přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty 4 až -1 °C. Denní teploty zpočátku až 17 °C, postupně 4 až 9 °C.

V následujících deseti dnech se ranní teploty dostanou mezi 1 až 5 stupňů. Denní maxima se budou šplhat zpočátku ke 12 stupňům, později až k 16. Stále by měly být patrné přeháňky či občasný déšť.

Od jednadvacátého dubna do konce měsíce se ranní teploty budou pohybovat mezi 3 až 7 stupni. Odpoledne by rtuť teploměru měla atakovat 16, místy až 18 stupňů. Ani v závěru dubna úplně nepřestane déšť či přeháňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám