Hlavní obsah

Prokřehlí Češi se o víkendu dočkají jara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O nadcházejícím víkendu se Češi po dvou chladných týdnech dočkají jarního počasí. Meteorologové slibují, že by v sobotu měly teploty vystoupit na 12 stupňů, v neděli teploměry ukážou dokonce až 16 stupňů. V průběhu příštího týdne se ale opět začne ochlazovat a Česko znovu zasáhne velmi silný vítr.

Článek

"Na víkend máme samé dobré zprávy. Od pátku během dne bude přicházet velmi teplý vzduch od jihu," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Přesto se podle ní ještě v pátek ráno vyskytnou mlhy a řidiči si také musí dát pozor na náledí. Ráno bude oblačno s ojedinělými dešťovými přeháňkami, odpoledne už bude polojasno s nejvyššími teplotami mezi sedmi až 11 stupni.

Teplo vydrží do pondělí

V sobotu bude ještě zpočátku velká oblačnost, na Moravě bude i pršet. Ranní teploty klesnou na pět až jeden stupeň. Odpoledne se má oblačnost protrhávat. Nejvyšší teploty vystoupí na osm až 12 stupňů.

Na ještě vyšší teploty se můžeme těšit v neděli. Ranní teploty vzhledem k minimální oblačnosti klesnou trochu níž, a to tři až minus jeden stupeň. Přes den pak maximální hodnoty dosáhnou 12 - 16 stupňů.

Vysoké teploty mezi 12 a 16 stupni by měly vydržet i v pondělí, odpoledne se ale začne počasí kazit. "Od západu bude přicházet studená fronta, která s sebou přinese déšť, výrazné ochlazení a silný vítr. Od úterý už čekáme více oblačnosti, přeháňky a sníh. Na horách od středních poloh by mohlo napadnout až pět centimetrů nového sněhu," upřesnila Honsová.

Vítr, který by měl příští týden do Česka dorazit, by mohl podle Honsové dosahovat opět extrémních rychlostí kolem 90 km/h.

Březen je navzdory studeným týdnům teplotně v normálu

Letošní březen jako celek ale meteorologové zřejmě zařadí do statistik jako teplotně normální. První polovina měsíce byla totiž o dva stupně teplejší, než činí průměr.

I když první jarní dny letošního roku připomněly spíše zimu, měření z pražského Klementina dokazují, že v 18. a 19. století byly v březnových dnech podstatně nižší teploty než v posledních desetiletích. Rekordní hodnoty jsou zaznamenány zejména z let 1785 a 1865. Až na minus 13 stupňů klesla teplota na klementinské věži 26. března 1785. Ve středu zde naměřili minus 0,2 stupně.

Řeky jsou splavné, ale jezy mohou být nebezpečné

Víkendové oteplení letos poprvé umožní vodákům vyrazit na lodích. Vodní stavy na českých i moravských řekách jsou dobré. Kvůli většímu množství vody však mohou být nebezpečné jezy, sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Nad jezy se hůře zastavuje a velká voda pod nimi tvoří takzvané vývary, které s lodí nelze překonat. "To, čím v létě za malé vody projede otevřená kanoe, může být nyní nebezpečné i pro raft," varoval Jančar.

Vysoký průtok mají zejména Berounka, Ohře a Vltava. Tam je rizikový například jez v Herbertově. Velké řeky a nížinné úseky jsou dobře splavné a díky oteplení se může vrátit voda i do hor.

O víkendu bude pokračovat odemykání řek. V sobotu vodáci odemknou Sázavu pod Týncem a Lužnici v Suchdole. Ti soutěživější se mohou vypravit na raftové závody na Sázavu nebo do Chocně na vodácký trojboj s názvem Kovový muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám