Hlavní obsah

Premiér nechá o své účasti na olympiádě hlasovat vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek oznámil, že o jeho účasti na zahájení olympijských her v Číně má rozhodnout celá vláda. Původně řekl, že do Pekingu nepojede. Nyní vysvětlil, že chtěl dát přednost prezidentu Václav Klausovi. Tomu ale v cestě na olympiádu zabrání operace kyčle.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Rozhodnutí, zda se má, či nemá premiér coby představitel republiky zúčastnit zahájení OH, bude rozhodnutím celé vlády. Přijmeme ho na základě důkladné věcné analýzy," sdělil Novinkám Topolánek.

Lidé na celém světě v posledních dnech upozorňují demonstracemi na porušování lidských práv v Tibetu pod čínskou správou. Čína minulý týden násilně potlačila protesty, které v tibetském hlavním městě Lhase vypukly v den 49. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci Tibetu.

"Plně stojím za prohlášením vlády k situaci v Tibetu, které je ostatně také mým dílem, a pokládám ho v této chvíli za dostatečné," uvedl k tomu Topolánek. Současně ale řekl, že nechce poškodit české sportovce. "V žádném případě nespojuji jejich účast s mým rozhodnutím jet či nejet na zahájení OH," napsal Topolánek.

Kvůli násilnostem v Tibetu se už mnoho osobností vyjádřilo pro bojkot her v Pekingu, většina olympijských výborů včetně českého se však proti podobnému kroku postavila.

Polský premiér se rozhodl sám, do Číny nepojede

Narozdíl od Topolánka oznámil předseda polské vlády Donald Tusk, že se o své účasti už rozhodl. Na olympiádu nepojede kvůli represím Pekingu v Tibetu.

Podle deníku Dziennik se stal prvním šéfem některé z evropských vlád, který se takto jednoznačně rozhodl.

"Nemám v úmyslu se zúčastnit zahájení her v Pekingu. Polsko je země střední velikosti a nesnaží se být první, ale můj názor je velmi jasný: přítomnost politiků na zahájení těchto her se mi zdá nevhodná," řekl Tusk v polském deníku.

Klausovi budou v létě operovat kyčel

Prezident Václav Klaus letos v létě podstoupí operaci kyčelního kloubu, řekl mluvčí Hradu Petr Hájek. zákrok je podle něj dlouhodobě plánovaný. Klaus na svých stránkách www.klaus.cz už ve středu uvedl, že se na letní hry nechystá.

Účast na olmypiádě v Číně zatím jednoznačně vyloučili jen Klaus, pražský primátor Pavel Bém (ODS) a ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených).

Český olympijský výbor vždy na hry zve hlavu státu, premiéra a ministra školství, uvedl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Anketa

Má se podle vás premiér Topolánek zúčastnit olympiády v Číně?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10464 čtenářů.

Reklama

Související články

Čína popírá střelbu do Tibeťanů

Guvernér Tibetu odmítl, že by se při demonstracích v tibetské Lhase do protestujících střílelo. Podle něj zabil třináct lidí rozlícený dav demonstrujících....

Čína přiznala střelbu do Tibeťanů

Čínská vláda pokračuje v tvrdém postupu vůči Tibeťanům. Ve čtvrtek poprvé přiznala i střelbu do demonstrantů. Kulky zranily čtyři lidi. Čína též oznámila,...

Výběr článků

Načítám