Hlavní obsah

Analogová ČT 2 se nebude vypínat před olympiádou

– PRAHA
Právo, jp

Vzhledem k tomu, že vláda ještě neschválila technický plán přechodu od analogového k digitálnímu TV vysílání, nebude zřejmě analogový program ČT 2 vypínán před přenosy z letních olympijských her, které jsou v srpnu. Týkalo by se to většiny obyvatel Jihočeského kraje (vysílač Kleť) a Plzeňska (vysílač Plzeň město).

Článek

„Kampaň musíme vést podle zmíněného plánu tři měsíce před vypínáním, a to už je teď napjaty termín. Budeme asi vypínat až po olympiádě, ale pak to bude tak, že u některých vysílačů a převaděčů, a to nejen Jihočeských a Plzeňska, ale i hlavního města a dalších, doslova ze dne na den. V půlnoci ještě poběží analogové vysílání ČT 2, ráno už budou obyvatelé chytat pouze digitálně, tzn. musí si včas pořídit set top box, satelit nebo kabelový příjem,“ informoval členy Rady ČT na středečním jednání vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Program ČT 1 poběží analogově dál, obyvatelé navíc získají digitální příjem vysílaní ČT 4 Sport a ČT 24. „Optimální řešení už není k dispozici, postupujeme podle krizového scénáře,“ dodal Hanuš. Na vině je prý neustále oddalování přijetí důležitých rozhodnutí a zdržování digitalizace od TV Nova.

„Zase v tom bude ČT sama!,“ komentoval situaci radní ČT Jan Prokeš. „To bude binec,“ přidal se místopředseda rady Milan Badal. „Nebude to binec z hlediska ČT, ale jestli myslíte celou českou digitalizaci, říkám no comment,“ poznamenal Hanuš.

Na Radě již bylo přítomno pět nových členů, které poslanci zvolili minulý týden. Čtyři z nich nehlasovali o výroční zprávě ČT za uplynulý rok, kterou radní ve středu schvalovali a musí ji do konce března předat poslancům. Radní Petr Uhl byl proti přijetí zprávy a Jiří Voráč se zdržel.

Vláda ve středu rovněž odsunula o čtrnáct dní i projednání návrhu, jak rozdělit výnosy z reklamy, které mají jít na pokrytí potřeb digitalizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám