Hlavní obsah

V olomouckém babyboxu našli holčičku

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Čerstvě narozené děvčátko našli v pondělí dopoledne zdravotníci v babyboxu olomoucké Fakultní nemocnice. Lékaři odhadli, že přišlo na svět nejvýše dvě hodiny předtím.

Článek

„Holčička váží dva a půl kila. Vzhledem k nižší porodní hmotnosti a mírnému podchlazení byla umístěná do inkubátoru. Nyní ji čeká zdravotní vyšetření a následná péče,“ řekl Právu mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Podle něj bylo dítě do babyboxu vloženo krátce po 10. hodině bez jakýchkoliv údajů nebo dokumentů, což by mělo umožnit rychlejší adopci.

„Sestřičky na novorozeneckém oddělení již děvčátku daly jméno Terezka,“ doplnil Havrlant. Zákonným zástupcem dítěte se stává magistrát města. Až bude dítě v dobrém zdravotním stavu, přejde do péče kojeneckého ústavu.

Babybox byl ve Fakultní nemocnici v Olomouci instalován před dvěma lety jako třetí takové zařízení v ČR. Je přístupný z vnější strany budovy porodnice a ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání i ventilace. Současně je alarmem upozorněn zdravotnický personál novorozeneckého oddělení.

První dítě bylo do olomouckého babyboxu odloženo v polovině loňského roku. Chlapec tehdy dostal jméno Stanislav.

Reklama

Související články

Opilec si ustlal v babyboxu

Doktoři, kteří zareagovali na alarm z babyboxu, nemohli věřit vlastním očím. Jejich "nalezenec" Heinrich Müller (28) se v opilosti uchýlil do záchranné...

Čtvrtý babybox bude v Kadani

Po Praze, Brně a Olomouci bude ode dneška Kadaň čtvrtým městem v Česku, které se bude moci pochlubit babyboxem - schránkou pro záchranu novorozeňat....

Výběr článků

Načítám