Hlavní obsah

Obama zvítězil ve Wyomingu, bitva s Clintonovou nekončí

– CHEYENNE
Novinky, rei

Illinoiský senátor Barack Obama zvítězil v sobotním volebním shromáždění demokratů ve Wyomingu. Výsledek se očekával. Obama si v boji o nominaci do listopadových voleb příštího prezidenta USA drží náskok před senátorkou za New York Hillary Clintonovou. Jejich boj zůstává nesmírně vyrovnaný.

Článek

Obama zvítězil podle stanice CNN rozdílem více než 20 procent hlasů.

Klání demokratů má pokračovat během dalších třinácti týdnů ještě v jedenácti amerických státech. Rozhodnout by se mohlo rozhodnout do konce dubna po volbách v Pensylvánii, ani to ale není jisté.

Odhaduje se, že Obama zvítězí i v Mississippi, kde se volí v úterý, nebo v Severní Karolíně. Clintonové tým zase po volbách v Pensylvánii věří ve výhru v Indianě, Kentucky, Západní Virginii či Jižní Dakotě.

Výsledek hlasování ve Wyomingu
kandidátprocent hlasůzískaní delegátidelegáti celkem
Obama6171527
Clintonová3851429
Zbývající procento svou podporu nevyslovilo.

Hra o mocné superdelegáty

Jedenáct příštích primárek ovšem rozdělí delegáty, o něž Obama s Clintonovou soupeří, vesměs úměrně mezi vítěze i poraženého, což nijak nepřispěje k prolomení stavu, v němž mají oba uchazeči téměř shodné skóre.

Žádný z nich tedy nemusí do sjezdu demokratů dostat nutnou podporu 2025 volitelů, čímž by rozhodnutí padlo zřejmě na tzv. superdelegáty, neboli volitele, kteří nejsou vázaní slibem. Je jich asi pětina z celkového počtu delegátů. Z nich 449 svou podporu vyslovilo, názor ale mohou změnit. Dalších 347 se ještě nerozhodlo.

Clintonová má podporu více superdelegátů, Obamův tým však denně oznamuje získání dalšího z nich.

Co potřebují k vítězství
Jestli si zbývající delegáty rozdělí uchazeči úměrně, Obama bude potřebovat podporu 35 procent superdelegátů, kteří se ještě nerozhodli. Clintonová by potřebovala získat 65 z nich.
Jestliže Obama získá 60 procent zbývajících delegátů, bude mu stačit přetáhnout na svou stranu 16 procent dosud nerozhodnutých superdelegátů.
Podpoří-li 60 procent zbývajících delegátů Clintonovou, bude si muset senátorka naklonit ještě 46 procent superdelegátů, kteří se ještě nerozhodli.

Demokraté ve Wyomingu

Wyoming je státem s republikánskou většinou. Demokratů je zhruba třetina a v některých okrscích dokonce jen desetina.

Například v roce 1921 měli demokraté jediného poslance. Místo konání prezidentského volebního shromáždění pro sebe samotného tehdy vyhlásil následovně: nejdřív telefonní budka, toaleta a potom místní bar.

Většina demokratů žije v jižní části Wyomingu. Být demokratem je pro ně často záležitost rodinné tradice. K odborům a straně se přidali jejich předkové počátkem 20. století, kdy pracovali pro Pacifickou železnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám